Leedus valitakse seimi ja hääletatakse tuumajaama üle

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu poliitiliste jõudude valimisplakatid.
Leedu poliitiliste jõudude valimisplakatid. Foto: AFP / Scanpix

Leedus toimuvad täna üheaegselt nii uue parlamendi valimised kui ka rahvahääletus Ignalina vana tuumajaama edasise saatuse määramiseks ajal, mil riigi kiire kasvuga majandus on maailma finantsriisi mõjul vajumas langusse.

Poliitikavaatlejad ei oota tänastelt valimistel ühelegi parteile absoluutset enamust 141-kohalises seimis, mis tähendab, et ees seisavad ilmselt rasked läbirääkimised koalitsiooni loomiseks, vahendas Reuters. Hääletamine algas täna juba kell seitse hommikul ning lõppeb kell kaheksa õhtul.

Juhtrolli loodavad uue valitsuse moodustamisel enda kätte haarata nii praegu võimul olevad sotsiaaldemokraadid kui ka neile vastanduv peamine konservatiivne opositsioonijõud isamaalaste ja kristlike demokraatide ühenduse näol.

Samal ajal ennustatakse aga edukat tagasitulekut ka minevikust tuntud skandaalsetele populistidele, sest küsitluste järgi edestavad sotse populaarsuselt nii mõne aasta eest presidendiametist tagandatud Rolandas Paksase kui ka pikalt end võimude eest Venemaal varjanud ärimagnaadi Viktor Uspaskihhi parteid, vahendas AFP.

Seimi valimistega samal ajal toimub ka referendum Ignalina tuumajaama tuleviku üle otsustamiseks. Euroopa Liiduga ühinedes lubas Leedu jaama sulgeda 2009. aastaks, ent nüüd loodetakse saada luba vana reaktorit töös hoida vähemalt kolm aastat kauem kuni 2012. aastani, vahendas YLE.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles