Medvedevile korraldati ka täna raketikatsetus

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venemaa strateegilised raketiväed katsetasid täna mandritevahelist kaugmaaraketti Topol, mis tulistati Plessetski kosmodroomilt edukalt Kamtšatkale. Katsetust jälgis taas oma silmaga kohapeal ka president Dmitri Medvedev.

RS-12M Topol tulistati liikurplatvormilt välja hommikul kella poole üheteistkümne paiku Eesti aja järgi. Arhangelski oblasti metsade vahele rajatud baasi sõitnud riigipea inspekteeris enne seda raketti isiklikult, vahendas Reuters.

Vene meedia teatel jõudis ballistiline rakett, mille lennuulatus on 10 000 kilomeetrit, täpselt sihtmärgini Kura polügoonil Kamtšatkal. RS-12M Topol raketid on kasutusel olnud juba üle paarikümne aasta ning need võivad kanda ka 550-kilotonnist lõhkepead.

Medvedev kinnitas meediale hiljem katsetuse edukat läbiviimist. Tema sõnul jätkavad relvajõud edaspidigi traditsiooniliste ballistiliste rakettide testimist. «See näitab, et meie heidutusjõud on korras,» tsiteeris Medvedevit agentuur RIA Novosti. «Me mõistagi võtame sõjaväes kasutusele ka uut tüüpi jõudusid ja vahendeid,» lisas president, täpsustamata oma väljaütlemist. 

Topoliga samal ajal katsetati täna veel kaht ballistilist kaugmaaraketti, neist üks tulistati välja Barentsi merelt ja teine Ohhoota merelt, esimene tabas sihtmärki samuti Kamtšatkal ja teine Kanin Nosi polügoonil Valge mere piirkonnas, vahendas AFP.

Medvedev käis alles eile Barentsi merel uudistamas ka uuema Sineva-tüüpi mandritevahelise raketi väljatulistamist allveelaevalt ning kinnitas hiljem selle rekordilist lendu Vaikse ookeani kohal kuni ekvaatorini.

 

Venemaa viimased sõjalised manöövrid näitavad sõltumatu militaaranalüütiku Pavel Felgenhaueri hinnangul Moskva sihikindlust valmistuda suureks sõjaliseks konfliktiks.

«See oli kuivtrenn sõjaks Ameerika Ühendriikidega,» kommenteeris ta suuriigi erinevates osades ja mitmel pool maailmamerel üheaegselt toimunud eri väeliikide õppusi, mis kannavad koondnime «Stabiilsus 2008».

Felgenhauer märkis, et need olid suurimad strateegilised sõjamängud viimase paarikümne aasta jooksul, mida võib võrrelda vaid 1980. aastate esimesel poolel toimunutega. «Mitte midagi sellist pole hiljem nähtud ei Venemaal ega ka Ühendriikides.»

Vene mereväe sõjalaevad viibivad praegu ka Vahemerel ning liiguvad peagi edasi Atlandi ookeanile, et osaleda ühisõppustel Venezuelas, kus alles eelmisel kuul käisid ka kaks strateegilist pommitajat Tu-162. 

Rahvusvaheliste vaatlejate hinnangul on see vastuseks Washingtoni otsusele paigutada oma uued raketitõrjesüsteemid Ida-Euroopasse, millele Moskva on reageerinud ülimalt ärritunult.

USAs on venelaste jõudemonstratsioonide peale aga sageli kehitatud vaid õlgu, kuna seal kaheldakse paljuski Nõukogude ajast pärineva sõjatehnika tegelikus kasutuskõlblikkuses.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles