Saksamaal nõudsid kümned seadusandjad ajakirjaniku vabastamist Türgis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldajad Berliinis Deniz Yucelile vabadust nõudmas.
Meeleavaldajad Berliinis Deniz Yucelile vabadust nõudmas. Foto: MARLENE GAWRISCH/AFP

 Saksamaal nõudsid reedel kümned seadusandjad ajalehe Die Welt 43-aastase ajakirjaniku Deniz Yuceli vabastamist, kes vahistati Türgis 18. veebruaril terrorismisüüdistusega, teatas kohalik meedia.

Yucel oli viimati kirjutanud häkkimisest Türgi energiaministri Berat Albayraki meilikontole nagu mitmete teistegi meediaväljaannete ajakirjanikud.

Albayrak on president Recep Tayyip Erdogani väimees.

Häkkerirühmitus RedHack avaldas ministri kirjavahetust, milles muu hulgas väljendati muret seoses Türgi meediaväljaannete kontrollimisega ja üldsuse arvamuse mõjutamisega sotsiaalmeedia valekontode abil.

Yuceli süüdistati Istanbuli politsei peakorteris aset leidnud ülekuulamisel kuulumises terrorirühmitusse ja informatsiooni väärkasutamist terrorismipropaganda tegemisel.

Saksa parlamendi alamkoja 166 seadusandjat kirjutas avaliku pöördumise Türgi suursaadikule Ali Kemal Aydinile, milles märgiti, et "intellektuaalne debatt on parim relv võitluses terrorismiga, milles paradoksaalselt ajakirjanikku süüdistataksegi".

Saksamaa välisministeeriumi eestkõneleja sõnul pole valitsusel vähimatki informatsiooni selle kohta, et Yucel oleks mingil viisil ajakirjaniku kohustusi või eetikat rikkunud.

Siseministeerium teatas varem päeval, et pärast juulikuist riigipöördekatset on Saksamaalt varjupaika palunud vähemalt 136 Türgi diplomaati ja sõjaväelast ning nende perekonnaliiget.

Ajakirjanduse andmetel on diplomaadistaatuses türklased esitanud 136 asüülitaotlust ajavahemikus 2016. aasta augustist 2017. aasta jaanuarini. Kui palju neist läbi on vaadatud, ei ole teada.

Olukord on tekitanud diplomaatilisi pingeid Türgi- Saksa suhetes ning Erdoğan püüdis veebruari algul Saksa kantsler Angela Merkeliga kohtudes mõjutada teda türklaste varjupaigataotlusi tagasi lükkama.

Lisaks nõuab Erdoğan, et Saksamaa annaks välja 40 sõjaväelast, keda süüdistatakse riigipöördekatsega seotuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles