Ain Kallis: suvel olnuks tuumaõnnetuse tagajärjed veel hullemad

Merje Pors
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ain Kallis
Ain Kallis Foto: Pm

Kui praegu oleks suvi, puhuksid mussoontuuled ookeanilt mandri poole ning Fukushima tuumajaamas toimunud õnnetuse tagajärjed oleksid inimestele palju hullemad. Seega on hea seegi, et praegu on talv, mil läänetuul lükkab radioaktiivse pilve Aasia poolt Vaikse ookeani poole, leiab kiirgusklimatoloogia dotsent Ain Kallis.

«Suvel oleks tuul suunatud Jaapani sisemaale ja Jaapan oleks palju kiiremini saastatud ja saaste läheks isegi Korea poolsaarele,» selgitas Kallis Postimees.ee’le. Mõistagi on ka praegu tuumasaaste laialikandumisel kurvad tagajärjed. «Kui radioaktiivset ainet on küllalt palju, siis see hakkab mõjutama kõikide Vaikse ookeani elusorganismide tegevust,» märkis klimatoloog.

Kui radioaktiivsed ained satuvad atmosfääri, kanduvad nad pilvena edasi vastavalt sellele, kui tugev on tuul ja kust tuul puhub. «Kui radioaktiivne pilv vihmaga alla ei saja, siis ta võib päris kaugele jõuda. Tavaliselt tulevad enne  siiski vihmad.» Kõige ohutum piirkond Jaapanis on Kallise andmetel praegu Tokyost edelapoole.

Kui kiiresti radiatsioonitase langeb, sõltub eelkõige saastatuse astmest. «Kui on tugevalt saastatud, siis radioaktiivsus võib kaduda paljude-paljude aastakümnete kui mitte sadade jooksul, nagu see on Ukraina põhjaosas. Sinna ei saa inimesed väga kaua naasta rahulikult elama,» rääkis Kallis.

Ta nentis, et kuna Fukushima tuumajaamas toimunud õnnetust hinnatakse rahvusvahelisel tuumasündmuste seitsmetasemelisel skaalal nüüd oma tõsiduselt juba kuuendale tasemele, võib radiaotsioonitase tavapärasest kõrgem püsida ka seal veel pikka aega.

Ain Kallis toonitas, et Eestisse tuumasaaste ei jõua. «Pilv on praegu läinud ookeani poole ja meieni ei peaks see mitte kuidagi jõudma – meil on kaks suurt ookeani ja Põhja-Ameerika kontinent veel vahel.»

Soomlaste jooditablettide-ostupaanika ei ole Kallise hinnangul kindlasti põhjendatud. «Rohkem kui Jaapanist tulev radioaktiivsus mõjutab meid Jaapani majandus,» osutas ta.

Reedene maavärin ja tsunami halvasid Kirde-Jaapani Fukushima Daiichi tuumajaama kolme tuumareaktori jahutussüsteemi, mistõttu kardetakse reaktorite plahvatust ja radiatsiooni levikut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles