Trumpi justiitsminister kohtus presidendikampaania ajal kaks korda Vene suursaadikuga

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühendriikide president Donald Trump ja tema justiitsminister Jeff Sessions Valges Majas.
Ühendriikide president Donald Trump ja tema justiitsminister Jeff Sessions Valges Majas. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/Scanpix

USA kongressi komitee on algatanud uurimise Venemaa väidetava sekkumise kohta 2016. aasta Ühendriikide presidendivalimistesse.

USA senati luurekomitee kontrollib Donald Trumpi presidendikampaania ajal olnud kontakte Moskvaga, vahendavad BBC jt.

Valge Maja eitab väiteid igasuguse väära käitumise kohta.

Trumpi ametisse nimetatud uuel justiitsministril Jeff Sessionsil oli tema presidendikampaania ajal Vene suursaadikuga kaks kohtumist, teatas justiitsministeerium.

Justiitsministeerium kommenteeris kolmapäeval ministri möödunud aasta kohtumisi Vene suursaadikuga. Üks neist oli ministeeriumi selgitusel ametlik külaskäik, mis toimus septembris, kui Sessions oli veel senati relvajõudude komitee liige. Teine toimus suuremal üritusel juulis, kus kohtuti hulga suursaadikutega.

Samas ei maininud Sessions ametisse nimetamisel senati ees, et ta oleks suursaadikuga kohtunud, ta ütles, et ei tea kontaktidest Trumpi alluvate ja venelaste vahel.

Valge Maja ei ole veel Sessionsi kohtumisi kommenteerinud.

«Ma ei ole kunagi kohtunud Vene ametnikega, et arutada kampaania küsimusi,» kommenteeris Sessions eile ja nimetas seda demokraatide viimaseks rünnakuks Trumpi administratsiooni vastu. Ta ütles, et tal ei ole õrna aimugi selliste väidete kohta. «Need on valed.»

Vene suursaadik Sergei Kisljak (keskel) käis teisipäeval kuulamas president Donald Trumpi esimest kõnet USA kongressi ees. /Brendan Smialowski/AFP/Scanpix
Vene suursaadik Sergei Kisljak (keskel) käis teisipäeval kuulamas president Donald Trumpi esimest kõnet USA kongressi ees. /Brendan Smialowski/AFP/Scanpix Foto: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

Sergei Kisljak on olnud Venemaa suursaadik Washingtonis alates 2008. aastast. USA luure on Sergei Kisljaki CNNi andmetel pidanud üheks suuremaks spiooni värbajaks Washingtonis.

Ka FBI uurib väiteid Venemaa sekkumise kohta USA presidendivalimistesse. CIA on seni tuvastanud, et Putini valitsus tegi kooskõlastatult jõupingutusi, et aidata Donald Trumpil presidendiks saada ja diskrediteerida tema konkurenti, demokraatide presidendikandidaati Hillary Clintonit. Sellegipoolest pole veel selge, kui palju Trumpi kampaaniameeskond sellest teadis. Trump ja tema meeskond on korduvalt öelnud, et nad ei teadnud kontaktidest kõrgete Vene ametnikega. Ka Venemaa on seesuguseid väiteid eitanud.

Kahe nädala eest astus Michael Flynn tagasi Donald Trumpi rahvusliku julgeolekunõuniku ametikohalt, sest arutas enne ametisse astumist Vene suursaadikuga USA poliitikat ja osaliselt varjas valitsuskaaslaste eest vestluste sisu.

Ajaleht The Washington Post kirjutas toona, et Flynn rääkis telefonivestluses Kisljakiga Moskva-vastastest sanktsioonidest. Administratsiooni ametiisikud, teiste seas asepresident Mike Pence, olid seda korduvalt eitanud. Hiljem tunnistas Flynn ametnikele, et sanktsioonid võisid telefonivestlustes jutuks tulla.

Trumpi rahvusliku julgeolekunõunik Michael Flynni käis 10. detsembril 2015 Vene telekanali RT aastapäevapeol, kus president Vladimir Putin pidas kõne. /AP/Scanpix
Trumpi rahvusliku julgeolekunõunik Michael Flynni käis 10. detsembril 2015 Vene telekanali RT aastapäevapeol, kus president Vladimir Putin pidas kõne. /AP/Scanpix Foto: /AP

USA senati demokraatide liider Chuck Schumer ütles eelmine nädal, et osa administratsiooni liikmeid võib üritada varjata oma sidemeid Venemaaga, sealhulgas kustutada emaile, sõnumeid ja muid dokumente, mis nendele kontaktidele valgust heidaksid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles