Rekordarv naisi pürgib Soomes aega teenima (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: LEHTIKUVA/Kimmo M/SCANPIX

Sel aastal on Soomes liitunud vabatahtliku ajateenistusega rekordiline arv naisi, vahendab Yle.

Sel aastal liitus Soomes vabatahtliku ajateenistusega kokku 1126 naist, mis on kõigi aegade rekord. Avalduste esitamise tähtaeg oli 1. märts.

Varasem rekord pärineb eelmisest aastast, mil avalduse esitas 842 naist.

Lisaks rekordilisele naiste liitumisele on umbes kaks kolmandikku naissõduritest tõusnud viimastel aastatel ka sõjaväe kõrgeimatele positsioonidele.

Kapten Timo Miettineni sõnul on naiste liitumise taga mitmeid põhjuseid, kindlasti ka sõjaväe varasemast laialdasem avalik esindatus.

«Viimasel ajal on uudistes domineerinud mure riikliku julgeoleku pärast ja sõjaväekohustus on saanud head kajastust,» sõnas Miettinen.

Teiste põhjustena tõi kapten välja sõjaväe aktiivsuse sotsiaalmeedias ja rahvusvahelise julgeolekuolukorra.

Praeguseks on armee reservväelaste hulgas juba üle 7000 naise ja ilmselt levivad nende seas positiivsed kogemused.

Kõige rohkem avaldusi naistelt – 222 – sai Pori väeosa, mida on oluliselt rohkem kui 156 liitunut eelmisel aastal.

Sellele järgnes Kainuu pataljon 167, Kaarti Jäägripataljon 165 ja Karjala pataljon 120 naisega.

1995. aastast alates on kaitseväes koolitatud välja üle 7400 naise, kes teenivad nüüd reservväelastena. Umbes 65-70 protsenti naistest on saavutanud juhi väljaõppe ja tõusnud reamehe staatusest kõrgemale.

Soomes kehtib sõjaväekohustus kõigile meestele 18. ja 29. eluaasta vahel. Olenevalt vajadusest ja eelistusest võib valida tsiviilväeosas teenimise (347 päeva) või sõjalise teenistuse (165-347 päeva) vahel.

Ajateenimisest mõjuva põhjuseta keeldunuile võidakse määrata aga kuni 173 päeva pikkune vangistus. Naistele ajateenistuskohustus ei kehti.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles