USA kaubandusminister: WTO vajab peenhäälestust

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kaubandusminister Wilbur Ross.
USA kaubandusminister Wilbur Ross. Foto: AFP / Scanpix

WTO

Maailma Kaubandusorganisatsioon (WTO) on vajalik, et vajab riikidevaheliste vaidluste lahendamise protseduuri tõhustamiseks peenhäälestust, ütles USA kaubandusminister Wilbur Ross reedel.

USA presidendi Donald Trumpi valitsus kritiseeris kolmapäeval avaldatud raportis teravalt WTO-d, süüdistades seda "suutmatuses" karistada ebaõiglaste kaubanduspraktikate kasutajaid ning kuulutades, et organisatsiooni otsused ei ole Ühendriikidele siduvad.

"WTO on mõne koha pealt väga vajalik. Rahvusvahelise kaubanduse olemasolu eeldab mingit tüüpi vahekohtunikku," ütles Ross usutluses telekanalile CNBC.

Ministri hinnangul on samas küsitav WTO toimimisviis ja asjaolu, kas organisatsiooni vaidluste lahendamise protseduur on "õiglane".

"Ühendriikide vaatevinklist läheb minu hinnangul WTO-l vaja peenhäälestust," ütles Ross.

Trump nimetas läinud aastal presidendivalimiste kampaania ajal WTO-d kui rahvusvahelise kaubanduse katusorganisatsiooni "katastroofiks" ja lubas senisest jõulisemat lähenemist välisturgude avamiseks USA firmadele. Muuhulgas ähvardas ta ühepoolsete tariifide kehtestamisega.

Ross möönis, et Ühendriigid võivad end sedasi talitades asetada olukorda, kus riigile saavad osaks partnerite kaubandusalased vastusammud.

"Tuleks eeldada, et missuguseid avalikke samme me ka ei astu, tabab meid vastulöök teiselt osapoolelt," lausus kaubandusminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles