Hiina: dalai-laama visiit piirialale Indiaga tekitaks tõsist kahju (1)

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiibeti usujuht dalai-laama.
Tiibeti usujuht dalai-laama. Foto: BYAMBASUREN BYAMBA-OCHIR/AFP/Scanpix

Hiina-India
 

Hiina hoiatas reedel "tõsise kahju" eest suhetele Indiaga, kui Tiibeti usujuht dalai-laama peaks külastama vaidlusalust ala kahe riigi piiril, ja hoiatas ka piirkondliku ebastabiilsuse suurenemise eest.

Peking on avaldanud New Delhile korduvalt muret ja kutsunud Indiat "hoiduma dalai-laamale olukorra võimaldamisest viia ellu Hiina-vastast separatistlikku tegevust", ütles Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Geng Shuang igapäevasel pressibriifingul.

"India poole kutse dalai-laamale külastada vaidlusalust ala Hiina ja India vahel tekitab tõsist kahju Hiina-India suhetele ja rahule ning stabiilsusele kahe riigi piirialal," sõnas ta.

Tiibeti usujuht plaanib külastada lähinädalatel India Arunachal Pradeshi osariiki. Hiina peab osaliselt etniliste tiibetlastega asustatud Himaalaja mäestikus asuvat osariiki oma territooriumiks ning kahe riigi piirialal valitseb 50 aastat pärast lühikest ja verist piirisõda endiselt pingeline olukord.

Peking nõudleb endale Arunachal Pradeshis (hiinapäraselt Lõuna-Tiibetis) umbes 90 000 ruutkilomeetri suurust ala. Delhi omakorda väidab, et Hiina okupeerib Aksai Chini platool 38 000 ruutkilomeetri ulatuses India territooriumi.

Üle kümne kõnelustevooru ei ole suutnud lahendada territoriaalvaidlust, ehkki viimastel aastatel on vastasseise kahe riigi piiril jäänud vähemaks.

Dalai-laama põgenes 1959. aastal läbikukkunud Hiina-vastase ülestõusu järel Indiasse. Viimati külastas ta Arunachal Pradeshi 2009. aastal. Hiina küll protestis külaskäigu vastu, ent see ei avaldanud suhetele Indiaga suurt mõju.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles