Vaatluskeskus: arvatavas Vene õhurünnakus Süürias hukkus 11 tavainimest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nädal tagasi hukkusid õhurünnakus inimesed Süüria linnas Arihas, mis asub Idlibi provintsis.
Nädal tagasi hukkusid õhurünnakus inimesed Süüria linnas Arihas, mis asub Idlibi provintsis. Foto: OMAR HAJ KADOUR/AFP/Scanpix

Tõenäoliselt Venemaa korraldatud õhurünnakus Süüria keskosa külale hukkus vähemalt 11 ja said vigastada veel kümned tavainimesed, ütles laupäeval vabaühenduse esindaja.

«Rünnakud võtsid sihikule karjaturu Hama provintsis asuvas Oqayrabati külas, mis on Islamiriigi (IS) rühmituse kontrolli all,» ütles Süüria Inimõiguste Vaatluskeskuse juht Rami Abdel Rahman.

«Tegu on tõenäoliselt Vene õhurünnakutega,» ütles ta ja lisas, et vigastada sai 45 inimest.

Oqayrabat asub iidsest kõrbelinnast Palymrast, mille Venemaa-toetusega Süüria valitsusväed kolmapäeval IS-ilt tagasi vallutasid, loodes.

Palmyra ja Oqayrabati vahelist teed kasutasid islamistid sageli, et sõita Hama ja Homsi provintside vahet.

Abdel Rahmani sõnul on rünnakud külale osa Süüria režiimi ja selle Vene liitlase uutest sõjaväelistest operatsioonidest, mis on võtnud sihtmärgi alla džihadistide positsioonid Hama provintsis.

Süüria ja Vene sõjalennukid pommitasid laupäeval tugevalt IS-i positsioone Palmyrast põhjas ja idas. Homsi provintsis asuv Palmyra on käinud käest-kätte mitmel korral Süüria pea kuus aastat väldanud sõja kestel.

IS võttis kontrolli linna üle teist korda 11. detsembril. Päev hiljem tapeti Oqayrabatis ja teistes piirkonna külades 53 tavakodanikku, selgub vabaühenduse andmetest.

Toona kahtlustas Keemiarelvade Keelustamise Organisatsioon (OPCW), et õhurünnakutes Oqayrabatile võidi kasutada keemiarelvi.

Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus, mis tugineb oma andmetes Süürias paiknevate allikate võrgustikule, teeb enda sõnul õhuründajad kindlaks õhusõiduki tüübi, asukoha, lennumarsruudi ja kasutatud moona kohta saadud teabe analüüsimisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles