Sri Lanka ei luba välismaa kohtunikke sõjakuritegusid uurima

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sri Lanka president Maithripala Sirisena sõjaväe ülemjuhatajatega.
Sri Lanka president Maithripala Sirisena sõjaväe ülemjuhatajatega. Foto: Eranga Jayawardena/AP/Scanpix

Sri Lanka president Maithripala Sirisena lükkas tagasi ÜRO soovituse lubada rahvusvahelised kohtunikud kodusõja aegseid kuritegusid uurima ja lubas, et sõdurite üle kohut ei mõisteta.

«Ma ei kavatse lasta valitsusvälistel organisatsioonidel endale dikteerida, kuidas ma oma valitsust juhin. Ma ei kuula nende üleskutseid anda sõdurid kohtu alla,» ütles president täna.

ÜRO kritiseeris reedel Sri Lanka võimude venitamist sõjakuritegude menetlemisel ja ärgitas valitsust võtma vastu seadusi, mis lubaksid moodustada nn hübriidkohtuid sõjakurjategijate üle õiguse mõistmiseks.

Genfis asuv ÜRO Inimõigusnõukogu (UNHRC) väljendab olukorra pärast muret raportis, mis puudutab 2009. aastal lõppenud 37-aastase konflikti vältel tamili separatistide kallal toime pandud kuritegude menetlemist.

Kodusõja lahingutes valitsusvägede ja Tamili Tiigrite rühmituse vahel sai surma vähemalt 100 000 inimest.

Sri Lanka enamusrahvuse singalite hulka kuuluv Sirisena sai tamili vähemuse toetuse tänu lubadusele selgitada välja valdavalt singalitest koosnevate valitsusvägede veretööd.

President nõustus 2015. aastal inimõigusnõukogu resolutsiooniga, mis nõudis Sri Lankal eritribunalide moodustamist ja ohvritele kahjutasu maksmist. Nüüdseks on ta aga rahvusvahelistelt vaatlejatelt kiidusõnu saanud lubadustest taganenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles