Austria nõuab EL-is Türgi poliitikute kampaaniate ärakeelamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austria kantsler Christian Kern.
Austria kantsler Christian Kern. Foto: MICHAELA REHLE/REUTERS/Scanpix

Türgi poliitikutel tuleks keelata Euroopa Liidus kampaaniat teha, ütles Austria kantsler Christian Kern täna.

«Mõistlik oleks EL-i kollektiivne vastus seesuguste kampaaniaürituste takistamiseks, sest nii ei satuks üksikud riigid nagu Saksamaa, kus esinemised on keelatud, Türgi surve alla,» ütles Kern Saksa ajalehele Welt am Sonntag.

Ankara püüab mõjutada Saksama kolme miljonit türklast toetama 16. aprilli referendumil president Recep Tayyip Erdoğani võimu suurendamist. Saksa türgi kogukond on suurim väljaspool kodumaad.

Mitmes Saksa linnas keelati sel nädalal julgeolekukaalutlustele viidates Türgi ministrite kihutuskoosolekud. See vihastas Türgi valitsust, kes süüdistas Berliini referendumikampaania õõnestamises.

Türgi majandusminister Nihat Zeybekçi esineb täna siiski kohalike võimude keelust kõrvale hiilides Kölnis ja Leverkusenis türklaste organisatsioonide korraldatud erakoosolekutel.

Kantsler Angela Merkel helistas eile diplomaatilises tülis lepitust otsides Türgi peaministrile Binali Yıldırımile ja järgmisel nädalal on kavas välisministrite kohtumine.

Saksa välisminister Sigmar Gabriel rõhutas aga täna ajalehes Bild avaldatud artiklis, et kindlasti ei lõpeta Berliin Türgis toimuva kritiseerimist.

Saksamaa seisab õigusriigi põhimõtete, arvamusvabaduse, inimõiguste ja demokraatia eest, kinnitas ta.

Austria kantsler ütles Welt am Sonntagile, et Türgi pikalt kestnud liitumiskõnelused EL-iga tuleks lõpetada, kuna Erdoğan tallab jalge alla inimõigused ja põhilised demokraatlikud õigused.

«Me ei saa jätkata liikmesusläbirääkimisi riigiga, mis on aastaid distantseerunud demokraatlikest normidest ja õigusriigi põhimõtetest,» rõhutas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles