Malaisia lõikab sidemeid Kimi režiimiga läbi

Kadri Veermäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea suursaadik Kang Chol, kelle Malaisia otsustas maalt välja saata.
Põhja-Korea suursaadik Kang Chol, kelle Malaisia otsustas maalt välja saata. Foto: Vincent Thian/AP/Scanpix

Malaisia otsustas nädalavahetusel Põhja-Korea suursaadiku riigist välja saata ning andis mehele lahkumiseks aega 48 tundi. See on viimane pööre üha ägenevas diplomaatilises tülis, mis puhkes pärast paariariigi juhi Kim Jong-uni poolvenna tapmist.

Kim Jong-nam mürgitati 13. veebruaril surmava närvigaasiga VX. Põhja-Korea pole seni surnud mehe isikut kinnitanud, küll aga halvustanud Malaisia võimude mõrvauurimisprotsessi ning süüdistanud neid Pyongyangi vaenlaste abistamises, kirjutas eile uudisteagentuur AFP.

Peale selle on Põhja-Korea teatanud, et ei usu Malaisias tehtud lahangu tulemusi, ning kõrge Pyongyangi riigiametnik on kinnitanud, et tõenäoliselt suri passi järgi Kim Choli nime kandnud isik hoopis südamerabandusse, sest teada on, et ta oli varemgi kannatanud südamehaiguste, diabeedi ja kõrge vererõhu all, kirjutas USA ajaleht Washington Post. Malaisia lükkas need väited kiiresti ümber.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles