ÜRO esindaja sõnul tuleb pagulaste aitamise kõrval edendada ka kohalike elu

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimased viis aastat ÜRO pagulasameti Põhja-Euroopa piirkonda juhtinud Pia Prytz Phiri alustas oma tööd 33 aastat tagasi Sambias sama teemaga tegeledes.
Viimased viis aastat ÜRO pagulasameti Põhja-Euroopa piirkonda juhtinud Pia Prytz Phiri alustas oma tööd 33 aastat tagasi Sambias sama teemaga tegeledes. Foto: Liis Treimann

Nii Eestis kui ka mujal maailmas tuleb pagulasi aidates vaadata, et kohtades, kuhu asüüli saanud elama lähevad, edendataks ka kohaliku rahva elu, soovitab Pia Prytz Phiri, ÜRO pagulasameti (UNHCR) Põhja-Euroopa esindaja.

Prytz Phiri ütleb, et on  oma viie ametiaasta jooksul Eestis näinud äärmiselt positiivset arengut. Eriti meeldib talle viis, kuidas siinsed võimud korraldavad ELi ühise kvoodiga ümberjagamist: varjupaigataotlejaid ei lennutata Lõuna-Euroopast kohale ega asuta neid alles siinsetes keskustes sortima, vaid turvakontrollid, pagulasstaatuse tuvastamine ja ELi registritesse kandmine tehakse ära juba varem.

- Kas sõna «pagulane» 2017. aasta Euroopas tähendab endiselt ennekõike süürlast?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles