Suurbritannia ja Island hüvitise osas kokkuleppele ei jõudnud

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islandi peaministril Geir H. Haardel on keerulised ajad.
Islandi peaministril Geir H. Haardel on keerulised ajad. Foto: AP / Scanpix

Suurbritannia ja Islandi esindajate vahelised läbirääkimised hüvitise maksmise osas neile brittidele, kes kaotasid oma säästud pankrotistunud Islandi pankades lõplikku tulemust ei andnud.


Guardian.co.uk andmetel kulgesid kõnelused sõbralikus õhkkonnas ja pooled jõudsid lähemale kokkuleppele hüvitise maksmise osas eraisikutest hoiustajatele, kuid kohalike omavalitsuste ja muude avalike ühingute deposiitide osas valitseb endiselt teadmatus.

Rohkem kui 100 kohalikku omavalitsust ja muud avalikku organisatsiooni on kaotanud pankrotistunud Islandi pankades miljardi naela väärtuses hoiuseid. Islandi valitsus peaks iga külmutatud hoiuse eest maksma kuni 16 000 naela kompensatsiooni.

Suurbritannia rahandusministeeriumi, keskpanga ja Finantsinspektsiooni (FSA) esindajad lendasidki eelmisel nädalal Islandile, et arutada sealsete pankade juhtkonna liikmetega ja valitsuspoliitikutega tekkinud olukorda.

Suurbritannia peaminister Gordon Brown nimetas eelmisel nädalal Islandi valitsuse tegevust «ebaseaduslikuks» ja «täiesti vastuvõetamatuks». Tema kinnitusel võib Suurbritannia Islandi ettevõtete hoiused külmutada, kui valitsus ei suuda brittide deposiitidele garantiid tagada.

Seni on Suurbritannia terrorismivastase seaduse alusel külmutanud pankrotistunud Landsbanki vara nelja miljardi väärtuses - just nii palju kaotasid briti investorid viimase tütarpangas IceSave hoiuseid.

Panga varad jäävad rahandusministeeriumi kinnitusel kättesaamatuks kuni lõpliku kokkuleppe sõlmimiseni. Raskustesse sattunud munitsipaalorganisatsioone on lubanud aidata aga Kohalike Omavalitsuste Liit (LGA).

Suurbritannia valitsus on lubanud IceSave´i hoiustajatele anda garantii ka siis, kui need ületavad valitsuse kehtestatud 50 000 naela määra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles