Energiavolinik: Jaapanis toimuv on nüüd jumala kätes

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni energiavolinik Günther Oettinger.
Euroopa Komisjoni energiavolinik Günther Oettinger. Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjoni energiavolinik Günther Oettinger kritiseeris Jaapani võimude suutmatust tuumakriisiga toime tulla.

Volinik ütles eile, et Jaapani edasine saatus on nüüd jumala kätes, vahendab AFP.

Ta nimetas Jaapanis Fukushima tuumajaamas katastroofi ennetamiseks kasutusele võetud abinõusid uskumatult hädapärasteks. «Jaamas toimuv on täiesti kontrolli alt väljas,» ütles ta Euroopa Parlamendi komiteele. Varem on volinik öelnud, et Jaapan seisab silmitsi apokalüpsisega.

«Järgmiste tundide jooksul võib toimuda veelgi katastroofilisi sündmusi, mis võivad saare elanike elu ohustada,» ütles ta. «Oleme väga mures ja sügavalt häiritud piltidest, mida Jaapanist näeme ning me pole veel selle traagiliste ja laiaulatuslike katastroofiliste sündmuste jada lõppu jõudnud.»

Oettinger lisas, et jaapanlaste insenerivõimekus tuleb ümber hinnata, sest praegu ei tea nad enam, kuidas tekkinud olukorda lahendada.

Volinik kutsus Euroopa Liidu liikmesriike üles Jaapanist imporditava toidu radiatsioonitaset kontrollima ja teistele ELi liikmetele teatama, kui see peaks lubatud piiri ületama.

Kontrolli alla satub väike kogus tooteid, ütles Euroopa Komisjoni tervishoiuvolinik Frederic Vincent. Ta lisas, et mullu importis EL Jaapanist 9000 tonni puu- ja juurvilja ning väikeses koguses kala.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles