USA kindral: Afganistani on vaja lisavägesid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joseph Votel.
Joseph Votel. Foto: SCANPIX

USA kõrgeim sõjaväelane Lähis-Idas ütles neljapäeval, et Ühendriigid vajavad mässulise Talibani tagasitõrjumiseks Afganistanis lisavägesid.

USA keskväejuhatuse (Centcom) ülem kindral Joseph Votel lausus senati relvateenistuse komiteele, et töötab hetkel uue strateegia kallal, et patiseisu murda.

«Ma usun, et see sisaldab täiendavaid jõude tagamaks nõustamis- ja abimissiooni suuremat efektiivsust,» lisas ta.

USA juhitud väed on osalenud Afganistani operatsioonides 16 aastat.

Kas USA jätkab pikajalises konfliktis osalemisega, on üks Donald Trumpi administratsiooni esimesi suuremaid sõjalisi otsuseid.

USA kindral John Nicholson, kes juhib Afganistanis NATO vägesid, sõnas eelmisel kuul, et vajab tuhandeid sõdureid lisaks patiseisu murdmiseks.

Küsimust USA vägede kohalolu suurendamise kohta arutavad hetkel USA sõjavägi ning kaitseminister Jim Mattis.

USA endine president Barack Obama lubas mitmel korral Ühendriikide sõdurid Afganistanist ära tuua, kuid seda pole juhtunud seoses Talibani ülestõusu jätkumisega.

NATOl on riigis 13 300 sõdurit, neist üle poole on ameeriklased (8400 sõdurit), kes toetavad valitsusvägesid Talibani ning teiste islamistlike relvarühmituste vastu.

Afganistanis hukkus 2016. aasta esimese kümne kuu jooksul 6785 afgaani sõdurit, sealjuures hukkus sel perioodil konfliktis 11 500 tsiviilisikut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles