OTSE Brüsselist: poliitiline sketš Tusk Towerist

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni president Jean Claude Juncker ja just liidunõukogu juhiks tagasi valitud Donald Tusk tundusid tänasel pressikonverentsil olevat ennekõike naljasoonel.
Euroopa Komisjoni president Jean Claude Juncker ja just liidunõukogu juhiks tagasi valitud Donald Tusk tundusid tänasel pressikonverentsil olevat ennekõike naljasoonel. Foto: Yves Herman / Reuters / Scanpix

Vaatamata sellele, et Poola valitsuse vastuseis Donald Tuski tagasivalimisele muutis täna Brüsselis alanud Euroopa ülemkogu ootamatult pingeliseks, ei jätnud huumorimeel ei päevakangelast ega tema võitluskaaslast, Euroopa Komisjoni presidenti Jean-Claude Junckerit.

Pressikonverentsile ilmus lahingpaar Tusk-Juncker ligi kaks tundi hiljem kui esialgses päevaplaanis ette nähtud. Hilinemise põhipõhjuseks oli Poola peaminister Beata Szydlo.

Kui vaatamata Varssavi esindaja ähvardustele kõik ülejäänud ELi riigipead ja valitsusjuhid Tuski taha asusid ning ta ka järgmiseks kaheks ja pooleks aastaks liidunõukogu presidendiks valisid, katsetas Szydlo obstruktsionismi. Nimelt, kui liidunõukogu presidendi valimiseks piisab kvalifitseeritud häälteenamusest, siis ülemkogu järelduste, mis suures osas on tavaliselt juba diplomaatide poolt varem kokku lepitud ülevaade kohtumisel räägitust, kinnitamiseks läheb vaja konsensust. Selle kallal ta hammast prooviski ja viimase seisuga on Poola valitsus jätkuvalt ülemkogu järelduste vastu.

Ilmselge viitena tema isiku ümber käinud heitlusele märkis Tusk pressikonverentsi avasõnades, et plaanib ka edaspidi kõigi liikmesriikidega koostööd teha. «Eranditeta,» rõhutas ta.

Edasi läks ta juba ELi majanduse seisu teemadel, mis tema sõnul on pööranud paremusele.

Majanduse ülesmäge mineku üle rõõmustas ka tema kõrval seisnud Juncker. Lisaks kiitis kohtumise toimumispaigaks olnud uut maja, öeldes, et nimetab ise seda Tusk Toweriks. Et küsimuste voorus kedagi jutt Euroopa majandusest ei huvitanud ning järjest sisuliselt ainult üht ja sama asja uuriti, avanes Tuskil ja Junckeril võimalus esineda millegagi, mis meenutas keskmiselt head poliitilist sketši. 

Pressikonverentsi esimese küsimuse võttis poola riigimeedia ajakirjanik, kes rääkis Tuskile, kuidas ta valiti ametisse vastu oma rahva tahtmist.

Kuigi küsimus esitati poola keeles, vastas Tusk soravalt inglise keeles, mille väidetavalt kehva oskust talle enne ametisseasumist ette heideti. «Nagu ma kaks minutit tagasi ütlesin, tahan ma koostööd teha iga liidunõukogu riigiga,» lausus Tusk ning lisas torkava viite sellele, kuidas Szydlo oma protestis täna üksi jäi: «Ma annan endast kõik, et kaitsta Poola valitsust siin poliitilise isolatsiooni eest.»

Kui Wall Street Journal järgmisena päris samuti Tuski ning tema edaspidiste suhete kohta praegu Varssavis võimul oleva Õiguse ja Õigluse valitsusega, ütles vastselt tagasivalitud liidunõukogu president ja endine Poola peaminister: «Ma suhtlen Poola valitsusega poola keeles.»

Ning tema kõrval seisnud Juncker täiendas: «Loodetavasti on see keel, millest poola valitsus aru saab.»

Kolmas ja viimane küsimus tuli samuti Poola peaministri ja ülejäänud liidunõukogu vahelise vastasseisu kohta ning Tusk meenutas vanasõna, et sildade põletamise osas tasub olla ettevaatlik – põletatud sildadel ei saa enam kõndida. «Tahan selle pühendada kõigile liikmesriikidele,» lausus liidunõukogu president. «Täna eriti Poola valitsusele.»

Kui Tusk veidi hiljem täna toimunut kirjeldades muuseas märkis, et eks temagi ole mõnikord emotsionaalne, ei suutnud Juncker vastu panna kiusatusele veel kord kaaslase juttu teravmeelsusega täiendada ning lisas: «See on informatsioon.»

Pärast pressikonverentsi läksid Tusk ja Juncker Brüsselisse ülemkogule tulnud valitsusjuhtide ja riigipeadega ühisõhtusöögile. Selle avateemaks oli programmi järgi ELi kaitsepoliitika. Täna alanud ülemkogu, kus Eestit esindab peaminister Jüri Ratas, kestab homme lõunani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles