Suurbritannia võõrustab 2018. aastal Lääne-Balkani tippkohtumist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Theresa May.
Theresa May. Foto: Neil Hall/Reuters/Scanpix

Briti peaminister Theresa May teatas neljapäeval, et Suurbritannia võõrustab järgmisel aastal Lääne-Balkani tippkohtumist, Euroopa Liit avaldas muret piirkonda destabiliseerivate välismõjude pärast.

«Täna saan teatada, et Ühendkuningriik näitab teed, võõrustades 2018. aastal Lääne-Balkani tippkohtumist,» ütles May enne Brüsselisse Euroopa Ülemkogule kogunenud ELi valitsusjuhtide arutelu algust Lääne-Balkani olukorra üle.

«Ma ütlen selgelt välja oma mured ebastabiilsuse potentsiaalse suurenemise pärast selles piirkonnas ja riskide kohta, mida see meie kollektiivsele julgeolekule tekitab,» lausus Briti valitsusjuht.

May sõnul kavatseb ta Montenegro väidetava riigipöördekatse valguses kutsuda ELi liidreid suurematele jõupingutustele Venemaa destabiliseerivate desinformatsioonikampaaniate vastu ja suurendada Lääne pühendumuse nähtavust sellele regioonile.

NATO-lt liitumiskutse saanud Montenegro võimud süüdistavad väidetavalt Venemaa mahitusel tegutsenud rühma serblasi katses tappa mullu 16. oktoobril toonane peaminister Milo Đukanović osana vandenõust destabiliseerida Lääne-Balkani riiki.

Montenegro loodab saada NATO 29. liikmeks aasta lõpus. Moskva peab Montenegro NATOsse võtmist provokatsiooniks ja julgeolekuohuks.

Kuus piirkonna riiki - Makedoonia, Montenegro, Serbia, Kosovo, Albaania ja Bosnia ja Hertsegoviina - pürgivad Euroopa Liitu ning käimasolevalt Euroopa Ülemkogult oodatakse nende Euroopa-perspektiivi kinnitamist.

Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk ütles neljapäeval pressikonverentsil, et «pinged ja lõhed piirkonnas on väljunud kontrolli alt osaliselt juba mõnda aega mitut piirkonna riiki destabiliseerinud ebatervislike välismõjude tõttu».

«EL on...piirkonna stabiilsusele ja õitsengule täielikult pühendunud. Tahan, et liidrid kinnitaksid Lääne-Balkani riikidele ELi perspektiivi veel kord üle,» ütles Tusk.

Saksamaa korraldas esimese tippkohtumise Lääne-Balkani kuuikuga 2014. aastal Berliinis. Tänavune tippkohtumine peetakse Roomas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles