Poolsada kangelast võitlevad teiste elu eest oma elu hinnaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Radiatsiooniohu tõttu tööpostilt evakueeritud Fukushima 1. tuumaelektrijaama töötajad on naasnud töökohale ning püüavad jätkata reaktorite jahutamist. Tavalisi jaapanlasi muudab peale kiiritusohu murelikuks ka peavarjuta jäänud lähedaste saatus.
Radiatsiooniohu tõttu tööpostilt evakueeritud Fukushima 1. tuumaelektrijaama töötajad on naasnud töökohale ning püüavad jätkata reaktorite jahutamist. Tavalisi jaapanlasi muudab peale kiiritusohu murelikuks ka peavarjuta jäänud lähedaste saatus. Foto: AP / Scanpix

Fukushima esimeses tuumajaamas püüab vaatamata eluohtlikule radiatsioonitasemele olukorda kontrolli alla saada poolsada töötajat, kes on ennastohverdava tegutsemisega rahva hulgas kangelasteks tõusnud.



50 töötajat, keda New York Times nimetas Jaapani viimaseks võimaluseks tuumakatastroofi vältimisel, peavad ekstreemsetes oludes pumpama jahutusvett tuumajaama kuude reaktorisse, mille jahutussüsteemi maavärin ja tsunami rivist välja lõid.

Suure ohu tõttu võeti appi merevesi, mida reaktoritesse sulamise vältimiseks jõudumööda pumpama hakati. Sellele vaatamata hakkasid reaktorid üle kuumenema ja nüüdseks on kolme reaktori hoones toimunud plahvatused ning 4. reaktoris põleng.

Tuumajaama 5. ja 6. reaktori temperatuur kasvas samuti. Eile hommikul kerkis kiiritustase taas eluohtlikult kõrgele ning 3. reaktorist tõusis suitsu veel ööl vastu tänast.

20 kilomeetri raadiuses tuumajaamast on elanikud evakueeritud, kuid ka 250 kilomeetri kaugusel Tokyos muretsetakse tõusva radiatsioonitaseme pärast. Esialgu evakueeriti ka nädalavahetusest tuumajaama jäänud rampväsinud töötajad, kuid veidi hiljem naasid nad tööpostile, vaatamata kartusele, et kokkuvõttes saavad nad rängalt kiiritada.

Eluohtlik töökoht

«Need inimesed tuumajaamas võitlevad minema jooksmata,» lausus AFP vahendusel evakueeritud Fukushima 2. tuumajaama töötaja Michiko Otsuki. «Palun ärge unustage, et on inimesed, kes teevad tööd, et kõikide teiste elu oma elu hinnaga kaitsta.»

Columbia Ülikooli radioloogiauuringute direktor David Brenner teatas, et kõrge radiatsioonitaseme tõttu tuumajaama juures on töötajad suures ohus. «Mitmes mõttes on nad juba kangelased… Nad töötavad väga kõrge radiatsioonitasemega keskkonnas,» sõnas Brenner BBC-le.  

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles