Trump kaalub müüri ehitamiseks lennujaamade turvaeelarve vähendamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turvatöötajad John F. Kennedy lennujaamas.
Turvatöötajad John F. Kennedy lennujaamas. Foto: Drew Angerer/AFP/scanpix

President Donald Trumpi administratsioon on teinud ettepaneku vähendada oluliselt lennujaamade turvalisuse tagamiseks kasutatavat eelarvet, et maksta kavandatava Mehhiko piirimüüri eest.

Kava näeb ette piirivalveameti eelarve vähendamist 14 protsendi võrra ja Transpordi Ohutuse Agentuuri (TSA) rahastust 11 protsendi võrra. Ettepaneku kohaselt väheneks 11 protsendi võrra ka riikliku kriisikeskuse rahastus, mis tegeleb looduskatastroofide tagajärgede leevendamisega.

«See on umbes sama nagu panna esiuksele lisalukk ja jätta tagauks lahti,» sõnas sisejulgeolekuministeeriumi endine juht Michael Chertoff väljaandele New York Times.

Piirivalveamet on mänginud keskset rolli uimastikaubanduse ja piraatluse vähendamisel, samas kui TSA seisab eesliinil terrorirünnakute ärahoidmisel.

«Lennundus on alati olnud terroristide peamine sihtmärk. Seetõttu ei ole terroristide lennuturvalisuse rahastuse vähendamine eriti arukas,» sõnas rahvuslik julgeolekuekspert Ozzie Nelson.

Eelarvekärped hõlmaks mitmeid TSA programme, mis tegelevad terroritõrjega, muuseas ka koolitusi pilootidele relvastatud kaaperdamise korral käitumiseks, lennujaamades korda hoivate politseinike rahastust ning lennujaamades ja rongijaamades turvakontrolle teostavate töötajate rahastust.

Selle asemel liigutatakse see raha hoopis immigratsiooni- ja tolliameti kukrusse ning Mehhiko piiri ehitamise eelarvesse. Immigratsiooni- ja tolliametile plaanitakse eraldada umbes 1,9 miljardit dollarit, 2,9 miljardit läheb aga müüri ehitamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles