Jaapanist Taiwani saabunud reisijatelt leiti radioaktiivseid osakesi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõdur Taipeis Songshani lennujaamas kiirituskontrolli ja puhastamise varustust demonstreerimas.
Sõdur Taipeis Songshani lennujaamas kiirituskontrolli ja puhastamise varustust demonstreerimas. Foto: SCANPIX

Taiwani võimud tuvastasid 26 Jaapanist saanud reisija puhul radioaktiivseid osakesi.

Saare kolm suuremat lennujaama hakkasid kiirituskontrolli tegema alates eilsest, vahedab AFP. Kokku on kontrolli läbinud üle 4400 Jaapanist saabunud reisija ning nendest 26 puhul on tuvastatud tavapärasest kõrgem radiatsioonitase.

«Suurem osa radioaktiivseid osakesi avastati nende jalanõudes või riietelt,» teatas Taiwani Aatomienergia Nõukogu ametnik. «Tuvastatud radiatsioonitase pole kahjulik.»

Radiatsioonitasemena tuvastati 0,2 mikrosiivertit tunnis, mis on suurem kui Taiwani igapäevaelus esinev näitaja.

26. reisija oli naine, kes töötas umbes 70 km kaugusel Fukushima tuumajaamast. «Radiatsioonitase, mis naise puhul avastati oli veidi kõrgem kui ülejäänud 25 inimese puhul,» lisas ametnik. «See ei kujutanud endast tema tervisele mingit ohtu, seega otsustasime ta pärast jalanõude vahetust minema lubada.»

Kõrgema radiatsioonitasemega reisijaid tuvastati ka Lõuna-Koreas. Reutersi teatel avastati ühe reisija puhul 1 mikrosiiverti suurune näitaja, mis on tavapärasest kordades kõrgem. Radioaktiivsete osakestega olid saastunud tema müts ja mantel. Lõuna-Korea peab normaalseks näitajaks kuni 0,3 mikrosiiverti suurust radioaktiivset kiirgust.

Keskmiselt puutub inimene aasta jooksul kokku umbes 1000 mikrosiiverti suuruse radiatsiooniga. Fukushima tuumajaamas kõigub radiatsioonitase pidevalt ning on kohati eelnevast näitajast kümnetes kordades kõrgem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles