Vene professor: Putin valitseb veel kaua (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dmitri Travin.
Dmitri Travin. Foto: Jaanur Piirsalu

Venemaa presidendivalimised peaksid seaduse järgi tulema 11. märtsil 2018, kuid pole võimatu, et need tõstetakse 18. märtsile, Krimmi Venemaaga ühendamise aastapäevale. Aasta enne valimisi rääkis usutluses Postimehele hiljuti praeguse presidendi Vladimir Putini režiimi jätkusuutlikkusest põhjaliku raamatu kirjutanud Dmitri Travin, et Putinit võib oma poliitikat pehmendama panna ainult tuntav majanduskasv. «See võimalus ei ole suur,» nentis Peterburi Euroopa ülikooli majandusprofessor Travin.

-Teie hiljuti ilmunud raamat «Kas Putini süsteem püsib kuni 2042. aastani?» on otsene viide kirjanik Vladimir Voinovitši kuulsale antiutoopiale «Moskva 2042», mis ilmus 1986. aastal. Voinovitš ennustas seal üsna täpselt päris mitut asja, nagu putš ja võimekas riigijuht, kes tuleb KGB ridadest, keda ta nimetab Genialissimuseks. Voinovitši versioonis jääb see KGB-lasest Genialissimus võimule 2042. aastani. Venemaa president Vladimir Putin oleks siis 90-aastane. Äkki paneb Voinovitš sellega ka täppi?

Voinovitš ennustas täpselt eelkõige Venemaa üldist tendentsi. Ta arvas õigesti ära riikliku julgeoleku kaastöötajate rolli kasvu, et nemad hakkavad ühiskonnas domineerima. Ta pani täppi õigeusu kiriku faktilises ühtesulamises riigiga. Aga aasta 2042 on muidugi tinglik. Mina kirjutan oma raamatus, et Putini loodud süsteem võib veel väga kaua eksisteerida. Kas või 2042. aastani, sest Putin võib vabalt 90-aastaseks välja elada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles