Prantsus presidendikandidaat Fillon sattus uude skandaali

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
François Fillon
François Fillon Foto: FRANCOIS NASCIMBENI/AFP/Scanpix

Prantsusmaa konservatiivse Vabariiklaste partei (Les Républicains) presidendikandidaadi François Filloni valimiskampaania on jälle raskustes ja skandaalis, mis lahvatas nüüd kandidaadi kallite ülikondade ümber.

Varem tekkis Filloni ümber skandaal ta abikaasa Penelope Filloni tõttu, kes töötas oma rahvasaadikust mehe nõunikuna, saades suurt tasu, mis Prantsuse meedia teatel ulatus aastate jooksul üle 800 000 euro, edastavad AFP ja BBC.

Prantsuse seaduse kohaselt võib rahvasaadik palgata oma abikaasa nõunikuks, kuid Fillonide juhtumis puuduvad andmed ja dokumendid, et naine seda tööd reaalselt tegi.

Uue skandaali taga on Prantsuse väljaanne Journal du Dimanche, mille väite kohaselt on Fillon alates 2012. aastast saanud kingitusena kalleid ülikondi vähemalt 50 000 euro eest.

Enamiku ülikondade eest on Filloni «tundmatu heategija» maksnud sularahas, selle aasta alguses aga kahe ülikonna eest tšekiga.

Filloni ülikondade eest rätsepatele ja moefirmadele tasunud isiku nimi ei ole teada ning ülikondade valmistajad ei ole Filloni kalleid ülikondi kommenteerinud.

Filloni toetajate arvates on Journal du Dimanche’is avaldatud artikkel ülikondadest presidendikandidaadi vastaste üllitis. Fillon ise selgitas, et sai ülikonnad healt sõbralt, kes soovis jääda anonüümseks.

Fillon sai need ülikonnad kingitusena, kuid samas võivad need takistada ta kampaaniat, mida juba varem tabas ta naise tõttu skandaal.

Fillon on üritanud esinemistel endast jätta muljet korruptsioonivabast ja ja vastutustundlikust poliitikust, kuid päevavalgele tulnud segased asjaolud võivad ta mainet rikkuda.

Prantsuse prokuratuur uurib, kas Fillon on oma naise ja ka kahe täisealise lapse palkamise ning neile mitte millegi tegemise eest maksmisega rikkunud seadust. 

Arvamusküsitlus näitas, et skandaalid on kahandanud märgatavalt Filloni populaarsust. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles