ÜRO hoiatab keemiakatastroofi eest Ida-Ukrainas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Relvastatud valve Donetski metallurgiakombinaadis.
Relvastatud valve Donetski metallurgiakombinaadis. Foto: Viktor Dratšev/TASS/SCANPIX

ÜRO väljastas hoiatuse võimaliku keemiakatastroofi eest Ida-Ukraina konfliktipiirkonnas, vahendab Radio Free Europe/Radio Liberty.

ÜRO hoiatas reedeses avalduses, et konflikt Ida-Ukraina linnades on liikunud ka piirkondadesse, kus asuvad suured keemiatehased ja tööstuspiirkonnad.

«Lahingud on liikunud linnadesse tööstuspiirkondade lähedale, ning seal asuvad vabrikud on üha enam ohustatud – tagajärjed kõigile, kes läheduses elavad, võivad olla rängad,» hoiatas ÜRO eriraportöör Baskut Tuncak.

Tuncaki sõnul sai 24. veebruaril mürsutabamuse laohoone, mis hoiustas enam kui 7000 kilo kloriingaasi. Õnneks ükski hoiunõu kahjustada ei saanud.

Kuid Tuncak hoiatas, et kui kasvõi üks 900-kilone konteiner oleks purunenud, tapnuks see igaühe 200 meetri raadiuses ja põhjustanud kõigile 2,4 kilomeetri raadiuses tõsiseid tervisekahjustusi.

«Suurte purustuste korral oleks tulnud 7,4 kilomeetrit allatuult elavad inimesed ööpäeva jooksul evakueerida,» seisis avalduses.

ÜRO avaldus ei täpsustanud mainitud kloriinihoidla nime ega asukohta.

25. veebruari raportis märkis OSCE monitooringurühm mürsukahjustusi Donetski veefiltreerimisjaamas. Jaam asub venemeelsete separatistide kontrollitavas piirkonnas.

OSCE teatel fikseeris droon, et kahjustused olid põhjustatud 82-millimeetristest mürskudest, kuid ei täpsustanud seda, kes need tulistas.

Enamus Ukraina tootmiskeskusi on koondatud riigi idaosasse, kus valitsusvägede ja venemeelsete separatistide lahingutes on alates 2014. aasta aprillist hukkunud ligi 10 000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles