Fukushima tuumajaam ühendati kaabliga taas elektrivõrku

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helikopterilt tehtud foto Fukushima 1. tuumajaamast.
Helikopterilt tehtud foto Fukushima 1. tuumajaamast. Foto: SCANPIX

Rahvusvahelise Aatomienergia Agentuuri (IAEA) teatel on Jaapani insenerid edukalt suutnud ühendada Fukushima tuumajaama teise reaktori taas põhivõrku, elekter lülitatakse sisse mõne aja pärast.

Elektrivoolu taastamine peaks inseneridel võimaldama taas tööle panna pumbad, mis pumpaksid reaktorisse jahutusvedelikku, vahendas BBC News.

Tuumajaama omanik TEPCO (Tokyo elektrienergia) on püüdnud tuumajaama ühendada põhivõrku ühe kilomeetri pikkuse kaabliga.

«Kui restaureerimistööd on lõpetatud, saame aktiveerida elektriga töötavad pumbad ja pumbata vett reaktoritesse ja kütusejäätmete basseinidesse,» ütles TEPCO kõneisik AFP-le.

IAEA teatel saadi kaabel paika kohaliku aja järgi kell 17.30 (Eesti aja järgi hommikul kell pool 11) ning elekter taastatakse siis, kui töölised on lõpetanud kolmanda reaktori mereveega jahutamise. TEPCO teatel võib elektrivoolu taastamine võtta aega kuni 15 tundi.

IAEA ametnik ütles varem, et olukord Fukushimas ei ole viimase 24 tunni jooksul oluliselt halvenenud, aga on siiski veel väga tõsine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles