Kiiev: kõik Donbassi kulgevad teed tõkestati (23)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina julgeolekutöötajad
Ukraina julgeolekutöötajad Foto: Pjotr Sivkov/TASS/Scanpix

Kõik sõidu- ja raudteed, mis viivad Donbassi eraldusjoonele, tõkestatakse Ukraina julgeoleku- ja kaitsenõukogu otsusel, kuniks separatistid viivad Donbassi ettevõtted Ukraina jurisdiktsiooni alla tagasi, teatas julgeoleku- ja kaitsenõukogu sekretär täna.

Kiievi samm tuleb peale Ukraina aktivistide üles seatud raudteeblokaadi. Nad olid vastu igasugusele kaubavahetusele separatistide kontrollitud Donbassiga. Alale jäävad söekaevandused ja muud tööstusettevõtte, mis on olnud oluline osa Ukraina majandusest.

Kiiev üritas eile ja üleeile aktivistide algatatud blokaadile lõpu teha, kuid see vihastas välja avalikkuse, kes asusid Ukraina presidenti Petro Porošenkot ja tema valitsust süüdistama venemeelsuses ja liigses pehmuses.

Julgeolekutöötajad vahistasid kümneid aktiviste, lammutasid nende laagrid ja piirasid sisse võtmetähtsusega raudteesektorid, et tagada nende läbitavus.

«Tahan teid teavitada, et täitmaks Ukraina julgeoleku- ja kaitsenõukogu otsust, sulgeb politsei ja rahvuskaart täna enne kella ühte kõik auto- ja raudteed,» ütles Oleksandr Turtšõnov pärast nõukogu istungit ajakirjanikele. Otsusega, mis jõustus koheselt, anti ametlik käik aktivistide juba ellu viidud sammudele.

Seejuures rõhutas Turtšõnov, et korrakaitseametkonnad ei luba Kiievi käes olevas Donbassi osas mingisuguseid provokatsioone. «Terroritõrjeoperatsiooni piirkonnas ei lubata mingeid provokatsioone, mingeid diversioone ega muid riigi julgeolekut kahjustavaid tegevusi,» sõnas ta.

Porošenko tegi Ukraina julgeoleku- ja kaitsenõukogu istungil ettepaneku tõkestada igasugune transpordiühendus Donbassi okupeeritud osaga isiklikult.

«Teen Ukraina julgeoleku- ja kaitsenõukogule ettepaneku langetada otsus peatada okupeeritud alaga ajutiselt täielikult kogu transpordi-, mitte ainult raudteeühendus. See kehtib, kuni okupandid tagastavad Ukraina ettevõtted Ukraina jurisdiktsiooni alla,» ütles president.

Doonetskis seisvad rongidele laaditud söekoormad. Foto: Mikhail Sokolov/TASS/Scanpix
Doonetskis seisvad rongidele laaditud söekoormad. Foto: Mikhail Sokolov/TASS/Scanpix Foto: Mikhail Sokolov/Mikhail Sokolov/TASS

«Erand tehakse vaid humanitaarkaupadele - Ukraina, ÜRO, Punase Risti ja muude humanitaarorganisatsioonide omadele - ravimitele ja esmatarbekaupadele. Me ei tohi lubada humanitaarolukorra halvenemist okupeeritud aladel,» rõhutas Porošenko.

Nõukogu toetas presidendi ettepanekut.

Nõukogu istungile järgnenud teates lisas Porošenko, et Ukraina sõjaväele Donbassis on antud käsk kasutusele võtta vajalikud meetmed, et vastu seista võimalikele provokatsioonidele. 

Kommentaarid (23)
Copy
Tagasi üles