Europarlamendi saadik nõuab 340 miljonile lihaküülikule paremaid tingimusi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küülik
Küülik Foto: Vadim Ghirda/AP/Scanpix

Euroopa Parlamendi saadiku Stefan Ecki teatel kasvatatakse lihaküülikuid puurides, mille suurus on väikesm kui kaks A4 paberlehte. Seepärast kutsub ta seaduseandjaid looma reegleid, mis annaksid Euroopa Liidus elavale umbes 340 miljonile liha- ja villaküülikule paremad elamistingimused.

Eck arvab, et küülikutele tuleb luua samasugune seaduskaitse ja olmetingimused, nagu on sigadel ja kanadel, edastab The Independent.

Küülik
Küülik Foto: JACQUES DEMARTHON/AFP/Scanpix

«Euroopa Liidus on väga täpselt sätestatud, kuidas ja millistes tingimustes tuleb kasvatada sigu, lehmi ja kodulinde, samas aga puuduvad küülikuid kaitsvad seadused,» teatas saadik Eck.

Ecki sõnul kasvatatakse küülikuid tingimustes, kus need loomad ei saa end puuris liigutada, kuna puurid on nende jaoks liiga kitsad ja väikesed.

Küülik
Küülik Foto: Evgenya Novozhenina/Sputnik/Scanpix

Saadiku arvates peaks selle küsimusega tegelema ka Euroopa Komisjon, mis on Euroopa Liidu täidesaatev organ, olles ELi poliitika elluviimise ja rahaliste vahendite haldamise taga.

Ecki sõnul on küülikud väga tundlikud loomad, kellel võib tekkida terviseprobleeme ja haigusi, kui nende elu- ja keskkonnatingimused on liiga halvad või kui nad peavad liiga sageli paljunema.

Euroopa Komisjoni arvates ei vaja küülikud erikaitset nagu näiteks sead või lehmad, sest küülikuliha ei ole põhitoit ja küülikute kasvatamine on populaarne vaid osas ELi riikides. 

«Komisjon ei pea vajalikuks kehtestada reegleid ja seadusi, mille alusel tuleks tegeleda küülikukasvatamisega,» teatas Euroopa Komisjoni tarbijakaitse volinik Vera Jourova.

Ta lisas, et küülikukasvatusega tegeletakse eelkõige Itaalias, Hispaanias ja Prantsusmaal, teistes Euroopa osades vähem ning seega ei ole see Euroopa Liidus üleüldine teema.

Küülik
Küülik Foto: Grigoriy Sisoev/Sputnik/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles