Suhkrumaks Soomes: inimeste kehamassiindeksit pole see mõjutanud

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suhkrumaks pole soomlaste kehakaalu kuidagi mõjutanud.
Suhkrumaks pole soomlaste kehakaalu kuidagi mõjutanud. Foto: Sabrina Vani/picture alliance/moodboard/Scanpix

Viimase kümne aasta jooksul pole Soome magusamaks inimeste kehamassiindeksit vähenenud, tõdes Soome karastusjoogitootjate liidu juhataja Elina Ussa konverentsil «Kuidas Eesti vormi saada?».

Nii Soome kui Taani kogemus näitab, et toidumaksude kehtestamine ei aita vähendada maksutatud toodete tarbimist, sest piiriülene kaubandus samal ajal kasvab. 

«Kõige suuremaks murekohaks toidumaksude kehtestamise puhul oli piiriülese kaubanduse suurenemine, mille tõttu jäi kohalikel toidutootjatel väga oluline osa tulust saamata,» ütles Taani õlletootjate liidu juhataja Niels Hald tänasel tervise- ja maksukonverentsil «Kuidas Eesti vormi saada?».

«Meie kogemus näitas, et kui inimesed sõitsid Saksamaale ostma neid kaupu, mis Taanis olid maksustatud, ostsid nad ka teisi kaupu. Seega ei jäänud tulu saamata mitte ainult maksustatud kaupade tootjatel, vaid ka teistel. Samuti osteti rohkem, kui võib-olla tavaolukorras oleks seda tehtud, mistõttu nn kahjuliku toidukauba tarbimine tegelikult hoopis suurenes.»

Nii Taani kui Soome on tänaseks toidumaksudest loobunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles