Armeenia märulipolitsei ajas valitsusvastased laiali

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Armeenia pealinna Jerevani südames asuval Vabaduse väljakul nõudis üle 12 000 demonstranti eile presidendi tagasiastumist.

Armeenia opositsiooniliikumise korraldatud meeleavaldus oli suurim, mis on toimunud alates 2008. aasta märtsist, mil kümned tuhanded meeleavaldajad nõudsid keskväljakul ennetähtaegseid valimisi ning sama aasta veebruaris riigipeaks valitud Serž Sargsjani valimisvõidu tühistamist.

Toona hukkus tänavalahingutes märulipolitseiga kümme inimest. Ohvrite seas oli ka kaks politseinikku. Kümned protestijad said viga, sajad opositsioonitegelased peeti kinni.

Peamiselt süüdistati opositsioonitegelasi massirahutuste korraldamises ning võimu usurpeerimise katsetes. Eile nõudsid demonstrandid kolme aasta eest vangistatud aktivistide vabastamist ning uute valimiste korraldamist. Protestijate sõnul olid Sargsjanile võidu taganud valimistulemused võltsitud, vahendas uudistevõrk AFP.

Opositsioon nimetab protestiliikumist veretuks velvetrevolutsiooniks, mille eeskujuks on Põhja-Aafrika ja Lähis-Ida haaranud ülestõusulaine. «Kui egiptlastel läks korda türannist vabaneda, siis me suudame vabaneda Serž Sargsjanist ja tema režiimist,» kommenteeris pensionär Hatšatur Sagomonjan, miks ta eile keskväljakule tuli.

«On aeg radikaalseteks muudatusteks,» lausus ekspresidendist opositsiooniliider Levon Ter-Petrosjan, kes seisab Armeenia Rahvuskongressi eesotsas. «Pole mõtet loota valitsusele, mis ei soovi loobuda oma poliitikast, röövib meie rahvast ja ei suuda majandust edasi tõugata.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles