Märtsis on Soome juubeliprogrammi kavas temaatilised õhtusöögid, mida saab nautida Helsingi kesklinnas paiknevas Finlandia-talos. Üks põnevamaid on seotud president Kekkoneniga.
Õhtusöök nagu president Kekkoneni ajal
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
24. märtsil korraldatav teema-õhtusöök toimus algselt 25 aastat tagasi. Maailma tipp-poliitikutest külalised kutsus tol õhtul peolauda kokku Soome pikaaegseim president Urho Kaleva Kekkonen.
Rahvusvaheliselt hinnatud suurmees on ajalukku läinud ka kui ETYK-kohtumiste (Euroopa turvalisus- ja koostöökonverents) algataja.
Soome juubeliaasta puhul taaselustuv õhtusöök kannab nime "Kekkoneni lauas" ning president Kekkoneni rollis on näitleja Juha-Pekka Mikkola.
Kolmekäigulise õhtusöögi vahepaladena kõlavad Kekkoneni kõnedest kogutud ETYK-i teemalised tsitaadid ja mõtteid, mis on jätkuvalt ajakajalised. Õhtusöögi maksumus on 85 eurot.
Õhtusöögi menüü:
- Graavitud lõhe, piprajuurekreem ja hapendatud leiva laastud;
- Põdrapraad, mis on valmistatud presidendi alalise jahikaaslase, olümpiavõitja Tauno V. Mäki abikaasa proua Mäki retsepti põhjal;
- Jõhvikad ja kampanisu – president Kekkoneni pikaaegne lemmikroog, kuhu kuuluvad Lapi traditsiooniline muretaignaküpsetis, iirise-kreemi ning jõhvikad.*
* Allikas Risto Lehmusoksa/Urho Kekkosen pöydässä, WSOY, 2005