Jaapan hindas tuumaõnnetuse senisest raskemaks

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani tuumaõnnetuse ulatus on tänaseni selgusetu.
Jaapani tuumaõnnetuse ulatus on tänaseni selgusetu. Foto: SCANPIX

Jaapani tuumaohutusagentuur tõstis Fukushima tuumaõnnetuse raskusastet seitsmetasemelisel skaalal viiendale tasemele.

Viies aste rahvusvahelise INES (International Nuclear Events Scale) süsteemi skaalal tähendab laia ulatusega õnnetust, millega on kaasnenud ka radioaktiivsete ainete õhku sattumine, vahendas uudistevõrk AFP.

Prantsusmaa tuumaohutusagentuuri hinnangul kvalifitseerub Jaapani tuumaõnnetus aga kuuendale tasemele, mis tähendab rasket õnnetust, millega kaasneb ulatuslik mõju keskkonnale ja ohutusele.

Rahvusvahelise Aatomienergia Agentuuri (IAEA) juht Yukiya Amano ütles täna, et tuumaõnnetuse kahjude likvideerimine ja nädala eest Jaapanit tabanud võimsas maavärinas kahjustada saanud Fukushima 1. tuumajaama stabiliseerimine on võidujooks ajaga.

«See on väga raske ja tõsine õnnetus,» ütles Amano pärast kohtumist Jaapani peaministri Naoto Kaniga. «On oluline, et rahvusvaheline kogukond, kaasa arvatud IAEA tegeleksid sellega ühiselt. Eriti oluline on (reaktorite) jahutamine,» lisas Amano.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles