Hollandi patriootlik kevad jäi valimistel tulemata (2)

Juhan Mellik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näoilme ütleb kõik: Mark Rutte (paremal) ja Geert Wilders.
Näoilme ütleb kõik: Mark Rutte (paremal) ja Geert Wilders. Foto: YVES HERMAN/REUTERS/Scanpix

Üleeile toimunud Hollandi üldvalimised tõid kergenduse suuremat eurointegratsiooni pooldavatele jõududele: peaminister Mark Rutte liberaalne Vabaduse ja Demokraatia Rahvapartei (VVD) alistas varem uuringute järgi tugeva toetuse saavutanud, kuid sellest viimastel hetkedel palju kaotanud parempopulistliku Geert Wildersi Vabaduspartei.

Rutte erakond võitis 150-kohalises parlamendi alamkojas ehk esindajatekojas 33 kohta. Eelmise koosseisuga võrreldes on seda kaheksa võrra vähem, kuid siiski piisavalt, et kindlustada peaministriparteile uues koalitsioonis juhtroll.

Koalitsioon sünnib Hollandis kindlasti, sest teiseks jäänud Vabaduspartei sai 20 kohta – viie võrra rohkem kui eelmisel korral. Kaalukeeleks osutuvad siin ülejäänud erakonnad, näiteks Kristlikud Demokraadid ning liberaalne partei D66. Mõlemad said 19 kohta ja mõlemad on välistanud koostöö Wildersiga.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles