Pildid ja video: Sierra Leone pastor leidis hinnalise teemandi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
706-karaadine teemant, mille leidis pastor Emmanuel Momoh
706-karaadine teemant, mille leidis pastor Emmanuel Momoh Foto: HANDOUT/Reuters/Scanpix

Aafrikas Sierra Leones leidis pastor Emmanuel Momoh juhuslikult hinnalise teemandi, mille kaal on 709 karaati, olles maailma üks suuremaid teemante.

Viimati leiti Sierra Leones teemante 45 aastat tagasi, kui 1972. aastal leiti 969-karaadine teemant Star of Sierra Leone, mis on maailmas oma suuruselt neljas, edastab BBC.

Momohi leid on samuti ainulaadne, sest vääriskiviekspertide arvates on tegemist maailmas suuruselt 13. teemandiga.

Sierra Leonest leitud teemant / Reuters/AFP/AP/SCANPIX
Sierra Leonest leitud teemant / Reuters/AFP/AP/SCANPIX Foto: Reuters/AFP/AP/ScanPix

Momohi teemandi väärtus ei ole veel teada, kuid vihje selle kohta annab näiteks see, et möödunud aasta mais müüdi Londonis toimunud vääriskivide oksjonil 813-karaadine teemant 63 miljoni dollari eest.

Pastori leitud teemant anti kolmapäeval Sierra Leone presidendile Ernest Bai Koromale, kes viis selle oma riigi keskpanka hoiule.

706-karaadine teemant, mis leiti Sierra Leonest
706-karaadine teemant, mis leiti Sierra Leonest Foto: SAIDU BAH/AFP/Scanpix

Väljaannete teatel kiitis ja tänas president pastorit, et ta ei viinud teemanti salakaubana välismaale ega müünud seal seda maha. President lubas Momohile leiu eest tasu ning selgitas, et see vääriskivi kuulub kogu Sierra Leone rahvale.

Sierra Leone kavandus-ja loodusressursside minister Alhaji Minkailu Mansaray näitamas leitud teemanti / Reuters/AFP/AP/SCANPIX
Sierra Leone kavandus-ja loodusressursside minister Alhaji Minkailu Mansaray näitamas leitud teemanti / Reuters/AFP/AP/SCANPIX Foto: Reuters/AFP/AP/ScanPix
706-karaadine teemant, mille leidis pastor Emmanuel Momoh / Handout/Reuters/Scanpix
706-karaadine teemant, mille leidis pastor Emmanuel Momoh / Handout/Reuters/Scanpix Foto: HANDOUT/Reuters/Scanpix

Maailma kõige suurem teemant Cullinan leiti 1905. aastal Lõuna-Aafrikast ja selle kaal on 3107-karaati. Suuruselt teine teemant Lesedi La Rona leiti möödunud aastal Aafrikast Botswanast ja selle kaal on 1111 karaati.

Neile kahele järgnevad Lõuna-Aafrikast 1893 leitud 995-karaadine teemant Excelsior, Sierra Leonest 1972. aastal leitud teemant Star of Sierra Leone, mille kaal on 969 karaati ning Kongo Rahvavabariigist 1984 leitud teemant Incomparable, mille kaal on 890 karaati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles