Juncker: surmanuhtluse taastamine Türgis on ELi jaoks punane joon (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi meeleavaldajad nõudmas surmanuhtluse taastamist.
Türgi meeleavaldajad nõudmas surmanuhtluse taastamist. Foto: BULENT KILIC/AFP/Scanpix

Euroopa Komisjoni juht hoiatas, et surmanuhtluse taastamine Türgis oleks punane joon liitumiskõnelustes Euroopa Liiduga.

«Kui surmanuhtlus Türgis taastatakse, siis viiks see läbirääkimiste lõppemiseni,» lausus Jean-Claude Juncker päevalehele Bild. Komisjoni juht nimetas sammu punaseks jooneks.

Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğani sõnul ootab ta, et parlament kiidab surmanuhtluse taastamise heaks pärast 16. aprillil toimuvat põhiseadusreferendumit, millega tahetakse laiendada riigipea võimutäiust.

Juncker ütles, et kuigi surmanuhtluse taastamine on punane joon, seisab ta vastu Türgi liitumiskõneluste täielikule peatamisele. «Pole mitte mingit mõtet üritada rahustada Erdoğani närve peatades läbirääkimised, mida isegi ei toimu.»

Türgi tühistas surmanuhtluse 2004. aastal ja EL on korduvalt öelnud, et selle taastamine peataks liitumiskõnelused.

Türgi ministrite sõnul peavad nad reageerima avalikkusele, mis nende hinnangul nõuab surmanuhtluse taastamist juulis toimunud riigipöördekatse korraldajate karistamiseks. Türgi ja mitme Euroopa riigi vahel puhkes diplomaatiline kriis, kui Saksamaa ja Holland keelasid Türgi ministritel teha nende riigi pinnal kihutustööd referendumi toetuseks.

Vastuseks ähvardas Türgi siseminister Süleyman Soylu hakata saatma iga kuu 15 000 põgenikku ELi territooriumile. See paneks ohtu Ankara ja Brüsseli vahel mullu sõlmitud rändeleppe, millega pidurdus Türgi ja Egeuse mere kaudu Euroopasse liikunud põgenikevool.

«Türgi ei tagane leppest, isegi kui Erdoğan on mulle mitu korda öelnud, et ta tahab seda teha,» lausus Juncker. Türgil pole mitte mingit huvi anda kontroll oma piiride üle inimkaubitsejatele ja kurjategijatele.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles