FBI tunnistas kahtlusi Trumpi ja Venemaa suhetes (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
James Comey.
James Comey. Foto: NICHOLAS KAMM/AFP/Scanpix

Ameerika Ühendriikide Föderaalse Juurdlusbüroo FBI juht James Comey tunnistas täna esmakordselt avalikult, et tema agentuur uurib väidetavaid seoseid president Donald Trumpi ning Kremli ametnike vahel – ning ka seda, kas mulluse valimiskampaaniaga seoses on pandud toime mingeid kuritegusid.

«See hõlmab ka igasuguste ühenduste uurimist, mis olid Trumpiga seotud inimeste ja Vene valitsuse vahel – ning kas eksisteeris mingi koostöö Moskva ponnistuste ja Trumpi kampaania vahel,» teatas Comey ülekuulamisel Esindajatekoja Luurekomitee ees.

Samas täpsustas ta, et kuni uurimine kestab, ei saa ta selle kohta täpsemaid detaile anda. 

Kahel suurel erakonnal on uurimistulemuste suhtes erinevad ootused. Vabariiklased loodavad, et Comey jõuab järeldusele: Moskva ametnike ning Trumpi liitlaste vahel puudub huvide konflikt. Demokraatide sõnul on aga piisavalt tõendeid selleks, et juhtum vääriks põhjalikumat uurimist.

Ühtlasi küsiti Comey käest, kas eelmine president Barack Obama oleks võinud tellida Trumpi telefonide pealtkuulamise – nõnda, nagu Valge maja peremees on väitnud. «Mitte ükski president ei saaks seda teha,» vastas Comey, viidates pealkuulamisega seotud seaduslikule rägastikule.

«Kogu lugupidamise juures presidendi säutsude suhtes väidetava pealtkuulamise kohta eelmise administratsiooni poolt, ei ole mul infot, mis tema sõnu toetaks,» ütles Comey.

USA riikliku julgeolekuameti (NSA) direktor Mike Rogers lükkas komitee kuulamisel jõuliselt ümber ka Trumpi administratsiooni korratud süüdistused, nagu oleks NSA palunud Briti Valitsusside Peakorteril (GCHQ) Trumpi järele luurata.

Comey ja Rogersi sõnavõtud olid president Trumpi erakordsete Obama-vastaste süüdistuste seni kõige jõulisem avalik tagasilükkamine kõrgete ametiisikute poolt.

Comey ütles komitees, et ka justiitsministeeriumil ei ole tõendeid, et endine administratsioon oleks lasknud Trumpi pealt kuulata.

«Justiitsministeerium palus mul teile edasi öelda, et ka ministeeriumil ja selle allasutustel puudub info pealtkuulamise kohta,» ütles FBI juht.

Comey keeldus vastamast küsimusele, kas FBIl on kunagi palutud Trumpi kõnesid pealt kuulata. 

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles