Guterres teeb ettepaneku lõpetada ÜRO rahuvalvemissioon Haitil

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO peasekretär António Guterres.
ÜRO peasekretär António Guterres. Foto: Reuters / Scanpix

ÜRO peasekretär António Guterres teeb ettepaneku lõpetada oktoobriks ÜRO rahuvalvemissioon Haitil ja asendada see palju väiksema kohalolekuga, selgus esmaspäeval AFP valdusesse jõudnud raportist.

Ettepanek lõpetada 13 aastat kestnud ÜRO stabiliseerimismissioon Haitil, mis on tuntud prantsuskeelse lühendiga MINUSTAH, esitatakse ajal, mil USA kavandab ÜRO toetussummade järsku vähendamist.

Guterres ütles eelmisel nädalal ÜRO Julgeolekunõukogule (JN) saadetud raportis, et kõik 2370 sõjaväelast, kes praegu rahuvalvemissioonil teenivad, tuleb järkjärgult ära tuua ning et missioon suletakse 2017. aasta 15. oktoobriks.

Uus loodav missioon hõlmaks ainult 295 politseinikku praeguse 1001 asemel, kes MINUSTAH-s teenivad. Samuti vähendatakse märkimisväärselt tsiviilpersonali.

"Jätkumissioon oleks väiksem rahuvalveoperatsioon, mis keskenduks seaduse jõule ja politsei arendamisele," ütles Guterres neljapäeval JN-ile saadetud raportis.

Julgeolekunõukogu otsustab Haiti missiooni tuleviku järgmisel kuul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles