USA seab piirangud elektroonikale Lähis-Idast tulevatel lendudel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennukompanii Saudi Airlines reisilennuk.
Lennukompanii Saudi Airlines reisilennuk. Foto: AP / Scanpix

USA kavatseb keelata selliste suurte elektroonikaseadmete nagu sülearvutite, kaamerate ja fotoaparaatide kasutamise lendudel kuni tosinast Lähis-Ida riigist, teatasid meedia ja kaks piirkonna lennukompaniid.

Saudi Airlines ja Royal Jordanian teavitasid oma kliente, et käsipagasis ei tohi kaasa võtta suuremaid elektroonikaseadmeid kui mobiiltelefon.

Royal Jordanian ütles, et kõik sellised seadmed – kaasa arvatud süle- ja tahvelarvutid, fotoaparaadid, kaamerad, DVD-mängijad ja elektrooniliste mängude seadmed – tuleb panna äraantavasse pagasisse vastavalt uutele USA valitsuse reeglitele, mis jõustuvad 21. märtsist.

Keeld ei kehti ainult mobiiltelefonidele ja meditsiiniseadmetele, mida on lennureisi ajal vaja.

Uudistekanal CNN teatas viitega ühele USA ametnikule, et keeld on ilmselt seotud ohuga, mida kätkeb endas Araabia poolsaare Al-Qaeda ehk AQAP.

Financial Times kirjutas viitega ametnikele, et uued reeglid kehtivad kaheksale Lähis-Ida riigile, sealhulgas Egiptusele, Jordaaniale, Saudi Araabiale ja Araabia Ühendemiraatidele.

Guardian aga märkis, et uus kord, mida levitati USA transpordiohutuse ameti konfidentsiaalse e-kirjaga, kehtib 13 riigi suhtes.

Tegemist on president Donald Trumpi administratsiooni järjekordse sammuga karmistada julgeolekut Ühendriikide piiridel.

Üks USA ametnik ütles AP-le, et keeld kehtib vahemaandumiseta lendudele USAsse 10 rahvusvahelisest lennujaamast, mis teenindavad Kairot Egiptuses, Ammani Jordaanias, al-Kuwayti Kuveidis, Casablancat Marokos, Dohat Kataris, Ar-Riyadi ja Jiddah't Saudi Araabias, Istanbuli Türgis ning Abu Dhabit ja Dubaid Araabia Ühendemiraatides.

Ametniku sõnul on keeld tähtajatu.

Royal Jordanian ütles, et keeld kehtib nende lendudele New Yorki, Chicagosse, Detroiti ja Montreali.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles