Liibüa välisminister: me pole relvarahu rikkunud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liibüa välisminister Mussa Kussa.
Liibüa välisminister Mussa Kussa. Foto: SCANPIX

Liibüa palus ÜRO-l saata riiki rahvusvahelised vaatlejad, tõestamaks, et diktaator Muammar Gaddafi väed austavad relvarahu ning pole alustanud rünnakuid Banghazile.

 

Sellest teatas välisminister Mussa Kussa täna, vahendab AFP.

Teisalt täna hommikust alates on Banghazi olnud pideva mürsutule all ning toimunud on ka mitu õhurünnakut. BBC korrespondent teatas Gaddafi vägede sisenemisest Banghazisse.

«Meie, revolutsionäärid saime kontrolli nelja tanki üle Banghazis. Mässuliste väed lükkasid Gaddafi väed Banghazist välja,» teatas advokaat Nasr al-Kikili BBCle kell 14.42.

Esialgsetel andmetel on tänases konfliktis surma saanud 26 ja vigastada üle 40 inimese, teatasid Jala haigla esindajad Banghazis.

Liibüa riigitelevisioon teatas aga vastupidiselt, et suuremas osas Banghazis on heisatud Gaddafi režiimi rohelised lipud.

USA, EL ja Araabia liidrid peavad täna Pariisis kriisikohtumise Liibüa teemadel.

Enne ametliku kohtumise algust pidasid omavahel nõu ka Prantsuse president Nicolas Sarkozy, Briti peaminister David Cameron ja USA välisminister Hillary Clinton, et määrata eri riikide rollid sõjalise sekkumise korral.

Prantsusmaa ja Suurbritannia keskenduksid õhurünnakutele, samas teised NATO riigid tegeleksid Liibüale kehtestatud lennukeelutsooniga.

Lennukeelutsooni kehtestamiseks on oma abi pakkunud Belgia, Kanada, Prantsusmaa, Itaalia, Norra, Hispaania, Rootsi, Katar ja USA. Otsust toetavad ka Araabia Liiga riigid.

Norra panustab Liibüa konflikti kuue F-16 sõjalennukiga, teatas peaminister Jens Stoltenberg täna. «Norra on valmis saatma kuus F-16 lennukit sõjaoperatsiooni Liibüas,» sõnas ta Pariisis.

Lennukeid on nõus operatsiooni käsutusse andma ka Taani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles