Koalitsiooniväed asusid Liibüas rünnakule

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hävitajate laskemoona lennukile laadimine Prantsusmaal Avordi sõjaväebaasis.
Hävitajate laskemoona lennukile laadimine Prantsusmaal Avordi sõjaväebaasis. Foto: SCANPIX

Prantsusmaa, Itaalia, Suurbritannia, Kanada ja USA sõjajõud asusid Liibüas ÜRO kehtestatud lennukeelutsooni jõustamiseks rünnakule.

Suurbritannia peaminister David Cameron kinnitas, et Liibüa õhuruumis lendavad Briti sõjalennukid, USA meedia teatas aga tiibrakettide käikulaskmisest, vahendab BBC News.

Pentagoni allikate teatel on USA ja Briti väed tulistanud välja üle 110 raketi ja Briti allveelaevalt on tulistanud Liibüa õhutõrjeobjekte. Ühendkuningriigi peaminister David Cameron ütles, et Liibüas sõjalise jõu kasutamine on igati seaduslik, vajalik ja õige.

Uudisteagentuuri AFP teatel pommitasid liitlasväed muuhulgas ka Liibüa pealinnas Tripolis asuvaid sihtmärke. Liibüa riigitelevisiooni väitel pommitati ka tsiviilelanike asualasid ja kütusemahuteid.

BBC Tripoli allikate kinnitusel on siiani pommitatud linna idapoolseid piirkondi, kus arvatakse asuvat sõjaväebaase.

Täna hävitasid Prantsuse sõjalennukid Liibüas mitu tanki ja soomusmasinat, kinnitati Prantsuse kaitseministeeriumist Reutersile.

USA riigisekretär Hillary Clinton ütles, et Ühendriigid kasutavad enda käsutuses olevaid  ainulaadseid võimalusi, hoiatades samas, et tegevusega viivitamine paneks tsiviilisikute elu ohtu. Clinton rõhutas aga, et maavägesid USA Liibüasse ei saada. Ühendriikide president Barack Obama nimetas USA samme piiratud sõjaliseks tegevuseks laia koalitsiooni raames ja põhjendas tegevusse asumist sellega, et USA ei saa kõrvalt vaadata, kuidas türann oma rahvale teatab, et halastust pole loota.

Kanada peaminister Stephen Harper ütles, et Liibüale korraldatakse ka mereblokaad. Prantsusmaa saadab Liibüa ranniku äärde oma Charles De Gaulle’i nimelise lennukikandja.

Itaalia on andnud loa kasutada oma seitset sõjaväebaasi, kus asuvad USA, NATO ja Itaalia enda väed.

Kanada teatas oma hävituslennukite Liibüa piirkonda jõudmisest, kuid lisas, et enne missioonidele asumist on neil vaja kaht päeva ettevalmistusteks.

ÜRO otsustas neljapäeval Liibüa kohal lennukeelutsooni kehtestada ning liikmesriikid soovivad oma tegevusega Liibüat sellest kinni pidama sundida. Venemaa mõistis lääneriikide otsuse sõjajõudu kasutada hukka, kuid ei kasutanud hääletusel ka oma vetoõigust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles