Gaddafi: tegemist on kolonialistide agressiooniga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liibüa diktaatori Muammar Gaddafi poolehoidjad.
Liibüa diktaatori Muammar Gaddafi poolehoidjad. Foto: SCANPIX

Suurbritannia, USA ja Prantsusmaa alustasid eile rünnakutega Liibüa diktaatori Muammar Gaddafi režiimi vastu.

Pentagoni teatel on USA ja Suurbritannia tulistanud juba üle 110 raketi, samal ajal ründasid Prantsuse lennukid Banghazit rünnata üritanud Gaddafi vägesid, vahendab BBC. Rakettidega tabati pealinna Tripoli ja Misrata õhutõrjesüsteeme.

Gaddafi lubas, et maksab ründajatele kätte ja teatas, et avab relvalaod inimestele, kes tahavad Liibüat kaitsta.

«Relvalaod on nüüd avatud ja masse varustatakse igasuguste relvadega Liibüa iseseisvuse, ühtsuse ja au kaitseks,» teatas Gaddafi.

Gaddafi leidis, et lääne rünnakud on kolonialistide agressiooni ristiretk. Liibüa riigitelevisiooni teatel on lääneriikide rünnakutes surma saanud 48 inimest ning vigastatuid on juba 150.

BBC teatel on nüüd selge, et Gaddafi strateegia on rääkida rünnakuist kui Liibüa iseseisvuse vastasest aktsioonist, et võita rohkem liibüalasi tagasi enda poolele ja püsida võimul.

Rünnakutega tegi algust Prantsusmaa eile kell 18.45 Eesti aja järgi, hävitades mitmeid sõjaväe sõidukeid.

Samal ajal pidasid Briti peaminister David Cameron ja USA president Barack Obama telepöördumised.

Cameroni teatel on riikide sekkumine vajalik, seaduslik ja õige.

Obama andis loa rünnakuks väga vastumeelselt ja pelgab, et seda nähakse järjekordse ameeriklaste rüüsteretkena Araabia maailma. Teisalt sõnas Obama, et nad ei saa sekkumata pealt vaadata seda, kui türann teatab oma rahvale, et armu ei anta.

«Peame olema otsekohesed: tegudel on tagajärjed ja rahvusvahelise kogukonna kutse peab olema tagatud. Vastame ohus inimeste palvetele. Ja tegutseme USA ning maailma huvides,» lisas Obama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles