Trudeau asus võitlema islamofoobiaga (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Quebeci elanikud Kanada moslemitele toetust avaldamas.
Quebeci elanikud Kanada moslemitele toetust avaldamas. Foto: ALICE CHICHE/AFP/Scanpix

Kanada esindajatekoja seadusandjad kiitsid peaminister Justin Trudeau valitsuse jõulise poolehoiu valguses ülekaalukalt heaks islamofoobiavastase algatuse.

Mittesiduv algatus palub valitsusel tunnistada vajadust summutada vihkamise ja hirmu üha suurenevat avalikku õhustikku ning mõista hukka islamofoobia ning kõik süsteemse rassismi ja religioosse diskrimineerimise vormid.

Jaanuaris Quebeci mošees aset leidnud rünnaku järel, milles sai surma kuus moslemit, on Trudeau valitsus sattunud suure surve alla mõista hukka igasugune usuline diskrimineerimine.

Viimastel kuudel on mitmel pool Kanadas leidnud aset vandalismijuhtumid, mille sihtmärgiks on langenud nii mošeed kui sünagoogid.

Trudeau Liberaalsest Parteist ja vasakpoolsest Uue Demokraatia Parteist toetasid pea kõik seadusandjad algatust, samas Konservatiivse Partei rahvasaadikud hääletasid selle vastu.

Algatus annab parlamendikomisjonile ülesande alustada uurimust, kuidas valitsus võiks antud probleemi lahendada. Uuringu tulemusi oodatakse novembri keskpaigaks.

Uurimus peaks tähelepanu pöörama viisidele, kuidas arendada valitsuse terviklikku lähenemist süsteemse rassismi ja religioosse diskrimineerimise vähendamisele või väljajuurimisele.

Algatuse autor on Toronto eeslinna Mississauga, kus elab umbes 700 000 valdavalt sisserändajat, saadik Iqra Khalid.

Algatus on samas lõhestanud avalikku arvamust. Nii näiteks märkis Angus Reidi instituudi neljapäeval avaldatud küsitlus, et 42 protsenti vastanuist oleks hääletanud algatuse vastu ning vaid 29 protsenti respondentidest vastanuks toetavalt.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles