Piltuudis: Muumid of Finland

Soome 100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome ajakirja kaanepilt
Soome ajakirja kaanepilt Foto: ajakirja Image kaanefoto

Kas muumitrollidel ja Tom of Finlandil on tõesti midagi ühist?

Seda uurib oma värskes numbris Soome üks rokkivamaid ajakirju «Image». Ajakiri meenutab sisult midagi taolist, mis sünniks, kui meie ajalehed «KesKus» ja «Müürileht» ilmuksid samade kaante vahel ning äärmiselt kvaliteetsel paberil.

Kõmu tekitanud kaanefoto ilmunud kujul
Kõmu tekitanud kaanefoto ilmunud kujul Foto: Soome 100 portaal

«Image» kaanefoto on juba palju elevust ning pahameelt tekitanud. Nii mõnegi esmane reaktsioon kõlab: «Tove Janssonile see küll ei meeldiks.» 

Ka kirjanik Sofi Oksanen postitas ajakirja kaanefoto uhkusega oma Facebooki fännilehele. Muuhulgas ütleb Oksanen: «Me müüme Tom of Finlandi kohvi täiesti tavalistes toidupoodides ja meie inimesed ostavad tekstiilivabriku Finlaysoni valmistatud Tom of Finlandi temaatikaga kangast tooteid. Ma ei arva, et soomlased on aru kaotanud. Ning Jansson ja tema armastatu olid üks esimesi lesbipaare Soomes. Nad käisid ametlikel tseremooniatel paarina ja neid ka kutsuti üritustele kui paari.»

Muumide looja Soome kirjanik Tove Janssoni pikaaegne elukaaslane oli Soome graafik Tuulikki Pietilä.

Elukaaslased ja andekad loojad: kirjanik Tove Jansson ja kunstnik Tuulikki Pietilä kalaretkel
Elukaaslased ja andekad loojad: kirjanik Tove Jansson ja kunstnik Tuulikki Pietilä kalaretkel Foto: Wikipedia.org
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles