Poola president sõidab Katõni

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Dmitri Medvedev (paremal) ja tema Poola kolleeg Bronisław Komorowski.
Venemaa president Dmitri Medvedev (paremal) ja tema Poola kolleeg Bronisław Komorowski. Foto: SCANPIX

Poola presidendikantselei kinnitusel sõidab president Bronisław Komorowski aprillis Venemaale, et osaleda Katõnis toimuval mälestusteenistusel.

Riigipea kantselei kinnitas Poola raadiole, et mullu 10. aprillil toimunud lennukatastroofi ning 1940. aastal tuhandete Poola ohvitseride elu nõudnud massimõrva mälestusteenistus toimub 11. aprillil.

Seejuures osaleb mälestustseremoonial ka Venemaa Föderatsiooni president Dmitri Medvedev.

Smolenskist 20 kilomeetri kaugusel asuvas Katõni metsas lasi NKVD maha tuhandeid Poola ohvitsere ja politseinikke. Lisaks hukati neid üle kogu maa asunud NKVD keldrites ning Ukrainas ja Valgevenes.

Mullu 10. aprillil toimus Smolenski lähedal aga lennukatastroof, mis nõudis Poola presidendi Lech Kaczyński ja veel 95 inimese elu. Riigipea ja tema kaaskond oli teel, et osaleda Katõni veresauna ohvrite mälestusteenitusel.

Õnnetuse asjaolud on tänaseni ebaselged, kuid Venemaa sõnl lasub vastutus õnnetuse eest täielikult poolakatel, kuna õnnetuse põhjustasid pilootide eksimused.

Varssavi on aga jaanuaris avaldatud aruannet kritiseerinud ning peaminister Donald Tusk on seda nimetanud vastuvõetamatuks. Poola on väitnud, et lennukeskus ei andnud Poola presidendilennuki pilootidele selgelt mõista, et keerulised ilmatingimused nõuavad mujal maandumist. Varsti peaks Varssavi avalikustama uue raporti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles