Kunnas: liibüalased peavad konflikti ise lahendama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leo Kunnas
Leo Kunnas Foto: Toomas Huik

Reservkolonelleitnant Leo Kunnas avaldas kartust, et Liibüa konflikt võib jääda pikalt vinduma, kui kummalgi tülitseval poolel ei õnnestu otsustavat edu saavutada, kuid liibüalastel tuleb see konflikt omakeskis lõpuni lahendada.

Kunnas märkis liitlasvägede laupäeval alustatud operatsiooni kommenteerides, et ÜRO-s võtavad asjad ikka aega, kuid nüüd on see ellu viidud. «Sõjaliselt lennukeelutsooni kehtestamine eeldab, et õhuseire ja -tõrje vahendid surutakse maha või hävitatakse. Sellega liitlasväed on olnud viimasel paaril päeval olnud tegevuses,» kirjeldas ta.

«Kui kogu operatsiooni puhul oli selge oht, et kogu operatsioon võib hiljaks jääda ja ülestõusnute positsioon muutub liiga nõrgaks, siis praegu tundub küll, et Benghazi lähedal on Gaddafi meelsete vägede rünnak seisma pandud, nad ei ole suutnud linna tungida, samal ajal käivad läänepoolses linnas Misratas linnalahingud-tänavalahingud, mida liitlasväed õhu teel ei saa toetada,» selgitas Kunnas Vikerraadio saatele «Uudis+» antud intervjuus.

See, mis operatsioonist hiljem edasi saab, on tema sõnul raske küsimus. «Liitlasvägede maavägede sekkumine selles sõjas ei ole mõistlik, liibüalased peavad selle konflikti omavahel ära lahendama,» sõnas Kunnas.

Liitlasväed võivad siin küll kohalikke elanikke toetada relvastuse ja muu varustusega, et aidata neil võidelda. «Aga põhiliselt on see nende oma võitlus, nad peavad oma jõududega hakkama saama,» kordas ta.

Selle kohta, kas Liibüa konflikti sekkumine oli õige otsus, arvas Kunnas, et antud juhul head valikut polnudki. «Oli võimalik valida kas halbade või veel halvemate otsuste vahel. Väga halb oleks olnud lasta Gaddafi meestel teha, mida soovivad, vähem halb otsus oli sekkuda,» sõnas ta.

«Ma on raske teha pädevat ennustust, kuid kardan, et konflikt võib jääda vinduma, kui kumbki pool ei saavuta otsustavat ülekaalu – ehk siis kui mässajad ei suuda initsiatiivi haarata ja nii-öelda territooriumi juurde hõivata ja Gaddafi kukutamisele lähemale jõuda,» arvas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles