Amazonase hõim saab 1,3 miljonit dollarit lennukiõnnetuse kahjude eest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Caiapó hõimujuht Raoni Metuktire
Caiapó hõimujuht Raoni Metuktire Foto: Yasuyoshi Chiba/AFP/Scanpix

Brasiilias Amazonases elav põlishõim saab lennufirmalt Gol 1,3 miljonit dollarit kahjutasu, kuna selle firma lennuk kukkus 2006. aastal alla, kahjustades hõimu eluala.

Goli tšarterlennuk põrkas 2006. aasta septembris Caiapó indiaanlaste reservaadi kohal lennates kokku eralennukiga ning indiaanlaste teatel on nende elukoht lennukijäänuste ja traagiliselt hukkunute tõttu saastunud ja neetud ning nad ei saa enam sinna minna, edastab BBC.

Caiapó hõimujuht Raoni Metuktire sõnas Brasiilia Globo kanalile, et põlishõimude õiguste eest võitleva organisatsiooni Funai ehitatud eluhooned ja arstikeskus tuleb teise paika viia, et neid ei saadaks halb õnn.  

Caiapó hõimujuht Raoni Metuktire
Caiapó hõimujuht Raoni Metuktire Foto: Yasuyoshi Chiba/AFP/Scanpix

Kaks õnnetusse sattunud lennukit lendasid vastasuunas ning põrkasid kokku Mato Grosso osariigi Amazonase džungli kohal.

Eralennukil Embraer Legacy 600, mis lendas Brasiiliast USAsse, õnnestus vigastustest hoolimata lennata lähima lennuväljani ja maanduda. Kuid firma Gol Boeing 737-8EH kukkus Amazonases alla, võttes elu 154 pardal olnult.

Brasiilia lennuõnnetuste uurimise komisjoni andmetel tegid vea Legacyt juhtinud kaks ameeriklasest pilooti ning ka Brasiilia lennujuhtimiskeskus.

Caiapó hõim pöördus juba kaks aastat tagasi Funai poole, et see organisatsioon aitaks neil saada oma maa prügistamise eest rahalist kahjutasu.

Caiapó hõim
Caiapó hõim Foto: DAMON WINTER/NYT/Scanpix

Lennufirma Gol ja hõimujuhid jõudsid kohtuvälisele kokkuleppele, mis allkirjastati mõlema poole poolt selle kuu alguses.

Caiapó hõimujuht Raoni Metuktire on ülemaailmselt kuulus, kuna ta käis 1980. aastatel koos Briti rokkstaari Stingiga kontsertturneel, rääkides samas Amazonase vihmametsa kaitsmise tähtsusest. Ta rõhutas oma esinemistes, et tema hõimu eluala kahjustavad hüdroelektrijaamad, ebaseaduslik kaevandamine ja sojakasvandused.

Caiapó hõimujuht Raoni Metuktire (vasakul)
Caiapó hõimujuht Raoni Metuktire (vasakul) Foto: Yasuyoshi Chiba/AFP/Scanpix
Caiapó hõim
Caiapó hõim Foto: PAULO SANTOS/REUTERS/Scanpix

Caiapó hõimu kompensatsiooniraha haldab põliselanike fond, tehes seda Funai ja Brasiilia prokuratuuri kontrolli all. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles