Kaas: aktiivne õhukampaania lõpeb nädala-kahe jooksul

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Diktaator Gaddafi vägede sõidukid Banghazi ja Ajdabiyah vahelisel teel õhku lendamas.
Diktaator Gaddafi vägede sõidukid Banghazi ja Ajdabiyah vahelisel teel õhku lendamas. Foto: SCANPIX

Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse analüütiku Kaarel Kaasi hinnangul lõpeb lääneriikide aktiivne õhukampaania Liibüas nädala-kahe jooksul.

«Kindlasti ei olnud Liibüa suhtes jõu rakendamine viga, selleks oli olemas rahvusvaheline mandaat,» rõhutas Kaas «Aktuaalses kaameras».

«Operatsiooni eesmärk on võtta kolonel Gaddafilt võimalus tappa omaenda inimesi, tasalülitada võimalikult palju tema sõjalisest võimekusest,» selgitas Kaas.

«Operatsioon on ette valmistatud improvisatsiooni korras, kuna veel pooleteise nädala eest oli olukord hoopis teine,» sõnas Kaas.

Kaasi hinnangul on tulevikus võimalik, ka Liibüa kui jagatud riigi staatus. «Aga tulevikusündmuste prognoosimine on raske, et mitte öelda võimatu.»

«Režiim osalt tõesti seisab Gaddafi najal, aga mitte ainult, on ka tema pojad, tema hõimlaskond ning isegi kui Gaddafi areenilt kaoks, siis need tegurid jääks alles,» rõhutas Kaarel Kaas.

«Mässuliste otsene võimuleaitamine ei saa olla lääneriikide eesmärk. Eesmärk on, et teatava osa Liibüa rahva soove ja tegevust ei uputataks verre,» leidis Kaas. «Gaddafi militaartaristu hävitamist ei saa teostada ilma maavägede rünnakuta, aga seda ka ei planeerita.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles