USA mõistis hukka Venezuela ülemkohtu tegevuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venezuela opositsioonilised rahvasaadikud Carlos Paparoni ja Marco Bozo kähmlemas rahvuskaardiga ülemkohtu juures.
Venezuela opositsioonilised rahvasaadikud Carlos Paparoni ja Marco Bozo kähmlemas rahvuskaardiga ülemkohtu juures. Foto: JUAN BARRETO/AFP

USA mõistis neljapäeval hukka Venezuela ülemkohtu tegevuse seadusandliku võimu ülevõtmisel, mida nimetas "tõsiseks tagasilöögiks demokraatiale riigis".

"Me peame juhtunut tõsiseks tagasilöögiks demokraatiale Venezuelas," kirjutati USA välisministeeriumi avalduses.

Ameerika Riikide Organisatsiooni (OAS) peasekretär Luis Almagro ühines hukkamõistuga.

"Tegemist on järjekordse hoobiga, millega režiim õõnestab põhiseaduslikku korda riigis ja hävitab demokraatiat," avaldas Almagro arvamust.

Venezuela ülemkohus võttis neljapäeval seadusandliku võimu üle, olles leidnud, et opositsiooni enamusega rahvusassamblee on solvanud kohut võimuvõitluses vasakpoolse presidendi Nicolás Maduroga.

"Nii kaua kui rahvusassamblees jätkub kohtu solvamine ja maksvusetus, teostab parlamentaarset võimu (ülemkohtu) konstitutsioonikoda või organ, mille see määrab õigusriigi põhimõtete maksvust tagama," teatas kohus kolmapäeva õhtul langetatud otsuses.

Kohus leidis 2016. aasta augustis, et parlamendis enamuses olev opositsioon solvab kohut kolme valimispettuses süüdistatud seadusandja ametissekinnitamisega. Opositsiooni väitel on süüdistuse eesmärk tema võimu kärpida.

Venezuela rahvusassamblee spiiker süüdistas Madurot riigipöörde korraldamises.

"Nicolás Maduro on korraldanud Venezuelas putši," ütles assamblee eesistuja Julio Borges parlamendihoone ees peetud tulises kõnes.

Opositsiooni hinnangul Maduro sülekoerana toimiv ülemkohus võttis seadusandliku võimu üle, kui leidis, et opositsiooni enamusega rahvusassamblee on solvanud kohut võimuvõitluses vasakpoolse riigipeaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles