Ukraina võimud alustasid Leonid Kutšma vastu kriminaaljuurdlust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leonid Kutšma
Leonid Kutšma Foto: SCANPIX

Ukraina on käivitanud kriminaaljuurdluse riigi endise presidendi Leonid Kutšma vastu seoses ajakirjaniku Georgi Gongadze mõrvaga 2000. aastal, vahendab AFP kohaliku ajakirjanduse teateid.

Gongadze enda asutatud veebiajaleht Ukrainska Pravda teatas, et kaks kõrget allikat on neile kinnitanud, et Kutšma vastu on juurdlus alustatud.

«Selle teeb eeldatavasti teisipäeval pressikonverentsil teatavaks aseprokurör Renata Kuzmina,» teatas leht.

Ka uudisteagentuur Interfax-Ukraina teatas viitega oma allikatele, et kriminaaluurimine on alanud, kuid lisas, et Kutšmale pole seni ametlikku süüdistust esitatud.

Sageli Kutšmad kritiseerinud Gongadze mõrv on Ukraina kurikuulsaim veretöö viimase 20 aasta jooksul. Tollase riigipea vastased süüdistasid Kutšmad kohe ajakirjaniku tapmises, kuid mingeid tõendeid tema või ta kantseleiülema, praeguse parlamendispiikri Volodõmõr Lõtvõni seotusest pole leitud.

Gongadze rööviti 2000. aasta septembris Kiievis pärast ühe sõbra külastamist. Endine siseministeeriumi töötaja Oleksi Pukatš on üles tunnistanud, et poos Gongadze oma rihmaga üles ning seejärel raius tal kirvega pea maha.

Eelmise aasta septembris teatasid uurijad, et Gongadze mõrva tellis endine siseminister Juri Kravtšenko, kes 2005. aastal end tappis. Gongadze toetajate sõnul olid mõrva taga aga veelgi kõrgemad võimulolijad.

Kutšma oli Ukraina president aastatel 1994-2005.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles