Jaapan vahetas välja suursaadiku Venemaal

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani endine suursaadik Moskvas Masaharu Kono
Jaapani endine suursaadik Moskvas Masaharu Kono Foto: SCANPIX

Jaapani valitsus nimetas täna riigi uueks suursaadikuks Venemaal 59-aastase Tikahito Harada, kes varem esindas tõusva päikese maad Tšehhis.

Harada on lõpetanud Tokyo ülikooli. Aastal 1974 alustas ta oma karjääri Jaapani välisministeeriumis, kus ta on juhtinud ka Venemaa osakonda, vahendas RIA Novosti.

Ärilehe Nihon Keizai Shimbun andmetel langetas valitsus juba mõni aeg tagasi otsuse vahetada välja senine suursaadik Masaharu Kono. Väljaande väitel polnud valitsus Konoga rahul, kuna mees ei suutnud lahendada talle püstitatud ülesannet – koguda teavet Vene presidendi Dmitri Medvedevi plaanitava visiidi kohta Lõuna-Kuriilidele.

Novembri alguses külastas Lõuna-Kuriile esmakordselt ajaloos Venemaa president. Jaapani valitsusjuht Naoto Kan nimetas Medvedevi sõitu Kunaširi saarele «lubamatuks jõhkruseks».

Moskva vastas sellele teatega, et Venemaa suveräänsus seoses Kuriilidega läbivaatamisele ei kuulu. Vene riigipea kavatseb töövisiite kõnealusesse piirkonda korraldada ka edaspidi ja seda sõltumata Tokyo reaktsioonidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles