Hägglund: lahkugem Afganistanist ja liitugem Liibüa-operatsiooniga

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gustav Hägglund (paremal) ja Tiit Tammmsaar.
Gustav Hägglund (paremal) ja Tiit Tammmsaar. Foto: Peeter Langovits

Soome kaitsejõudude endine ülem, kindral Gustav Hägglund ei mõista, miks Soome ei taha osaleda lennukeelutsooni valvamises Liibüas.

Rootsi ajalehed kirjutasid eile, et NATO kavatseb lähiajal paluda Rootsil ja Soomel liituda Liibüa-operatsiooniga, vahendas Iltalehti.

«Meil on väga kõrgetasemelised õhujõud, mis on saanud kõigi testidega hakkama. Piloodid on näidanud ennast tipptasemel meestena ja see oleks heaks kogemuseks niisuguses turvalises keskkonnas,» ütles kindral.

Pommitamisel Soome lennukid ei osaleks, kuna neil puudub relvasus, millega saaks tulistada õhust maale.

Kindrali arvates peaks Soome tõmbuma eemale Afganistanist ja võtma osa rahvusvahelisest ühisoperatsioonist Liibüas. Hägglundi sõnul on ainsaks Afganistanis püsimise põhjuseks aidata ameeriklasi.

Hornetite võimaliku saatmise üle Liibüasse arutles pensionil viibiv Hägglund üksnes kaitsejõudude vaatevinklist lähtudes. Poliitikute seisukoht on juba ammu teistsugune.

Hägglund ütles 15 aastat tagasi ühes intervjuus, et lennuväele kuuluvad hävitajad (Hornetid) võiksid osaleda operatsioonides välismaal ja hankida sel moel hinnalisi kogemusi.

«Juba siis öeldi, et see on täiesti võimatu, et meie õhujõud üldse kuhugi lähevad,» meenutas kindral.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles